Навигација
ViberX logo

Одржана друга радионица у оквиру WBC-RRI.NET пројекта

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Радионица која представља наставак рада на будућим сценаријима и осмишљавању заједничких активности у оквиру WBC-RRI.NET „Хоризонт 2020ˮ пројекта, на којем је Универзитет у Бањој Луци једна од чланица конзорцијума, одржана је 1. априла 2022. године на Филозофском факултету. 

Ово је друга радионица у низу, а присуствовали су јој представници Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Универзитета у Бањој Луци, привредног сектора и цивилног друштва, као и професори из средњих школа. 

Током овог догађаја они су учествовали у креирању активности чији је циљ увођење и унапређење постојећих кодекса и етичких стандарда у институционалну праксу високошколских установа, унапређење наставног приступа ка родно-инклузивном STEAM образовању. Циљ је и увођење праксе редовног похрањивања резултата истраживања у дигиталном репозиторијуму, те интегрисање критеријума отворене науке и етике и уврштавање принципа отворене науке и етичких питања у критеријуме за додјелу грантова за истраживачке пројекте. 

Поред тога, предвиђени су и могући ризици у реализацији активности, али и мјере за њихово ублажавање. Реализација ових заједнички осмишљених активности предвиђена је за период од јуна 2022. до јануара 2024. године, а биће остварена у сарадњи са надлежним министарствима, те високошколским установама, средњим школама, привредним субјектима и невладиним организацијама. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/12106/20220401_102538.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12106/20220401_120748.jpg