Навигација
ViberX logo

Пола вијека Машинског факултета

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Свечана академија поводом 50 година рада и развоја Машинског факултета Универзитета у Бањој Луци, одржана је 11. новембра 2021. године у амфитеатру ове високошколске установе.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин, нагласио је да Машински факултет 50 година успујешно ради и школује квалитетан кадар.

,,Машински факултет успјешно сарађује са привредом што би требало да слиједе и остали факултети. На тржишту рада готово да нема незапослених машинских инжењера“, рекао је ректор Гајанин.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, изјавио је да је Машински факултет, као престижна образовна установа изњедрила кадар који је радом у привреди дао велики допринос развоју Српске.

,,Вјерујем да ће два јавна универзитета школовати што више стручног кадра који ће бити будућност Републике Српске. Институције Српске су омогућиле студентима генерације да одмах добију први посао и тако ће и остати“, казао је Вишковић те истакао да Влада помаже реализацију значајних пројеката на јавним универзитетима у Републици Српској.

Декан Машинског факултета Универзитета у Бањој Лувци проф. др Александар Милашиновић, наводи да је ово једна модерна високошколска установа у којој се настава изводи на сва три циклуса студија по принципима Болоњске декларације.

Свечаној академији су присуствовале бројне званице, а између осталог ту су били и проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Бањој Луци проф. др Страин Посављак, генерални секретар Универзитета мр Ђорђе Маркез, те финансијски директор УНИБЛ Душко Лазић.

Прије свечане академије, одржана је и промоција дипломаца првог и другог циклуса студија овог факултета. 

Иначе, дипломе овог факултета, за пет деценија рада стекло је 2265 студената првог циклуса студија, затим 57 магистра техничких наука, те 45 доктора техничких наука. Факултет данас образује инжењерски кадар на пет студијских програма основних академских студија, и то: Производно машинство, Енергетско и саобраћајно машинство, Мехатроника, Индустријско инжењерство и Заштита на раду. Машински факултет данас има преко 600 студената, десет катедри, 14 лабораторија и Центар за подршку привреди.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/11644/6251.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11644/6243.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11644/6253.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11644/6268.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11644/6277.jpg