Navigacija
Viber X logo

Pola vijeka Mašinskog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečana akademija povodom 50 godina rada i razvoja Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, održana je 11. novembra 2021. godine u amfiteatru ove visokoškolske ustanove.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, naglasio je da Mašinski fakultet 50 godina uspuješno radi i školuje kvalitetan kadar.

,,Mašinski fakultet uspješno sarađuje sa privredom što bi trebalo da slijede i ostali fakulteti. Na tržištu rada gotovo da nema nezaposlenih mašinskih inženjera“, rekao je rektor Gajanin.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, izjavio je da je Mašinski fakultet, kao prestižna obrazovna ustanova iznjedrila kadar koji je radom u privredi dao veliki doprinos razvoju Srpske.

,,Vjerujem da će dva javna univerziteta školovati što više stručnog kadra koji će biti budućnost Republike Srpske. Institucije Srpske su omogućile studentima generacije da odmah dobiju prvi posao i tako će i ostati“, kazao je Višković te istakao da Vlada pomaže realizaciju značajnih projekata na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj.

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luvci prof. dr Aleksandar Milašinović, navodi da je ovo jedna moderna visokoškolska ustanova u kojoj se nastava izvodi na sva tri ciklusa studija po principima Bolonjske deklaracije.

Svečanoj akademiji su prisustvovale brojne zvanice, a između ostalog tu su bili i prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Strain Posavljak, generalni sekretar Univerziteta mr Đorđe Markez, te finansijski direktor UNIBL Duško Lazić.

Prije svečane akademije, održana je i promocija diplomaca prvog i drugog ciklusa studija ovog fakulteta. 

Inače, diplome ovog fakulteta, za pet decenija rada steklo je 2265 studenata prvog ciklusa studija, zatim 57 magistra tehničkih nauka, te 45 doktora tehničkih nauka. Fakultet danas obrazuje inženjerski kadar na pet studijskih programa osnovnih akademskih studija, i to: Proizvodno mašinstvo, Energetsko i saobraćajno mašinstvo, Mehatronika, Industrijsko inženjerstvo i Zaštita na radu. Mašinski fakultet danas ima preko 600 studenata, deset katedri, 14 laboratorija i Centar za podršku privredi.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11644/6251.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11644/6243.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11644/6253.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11644/6268.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11644/6277.jpg