Навигација
ViberX logo

Студентски парламент добио ново руководство

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Конститутивна сједница тринаестог сазива Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци одржана је 22. јануара 2021. године у просторијама Ректората.

За предсједника Студентског парламента једногласно je изабран студент Машинског факултета Радован Јалић, док су за потпредсједнике изабрани студент Академије умјетности Миња Шукало, те студент Технолошког факултета Срђан Ристић. Дужност секретара ће обављати студент Правног факултета Растко Вучић. Како је одлучено на овој сједници, члан Управног одбора Универзитета у Бањој Луци из реда студента биће студент Медицинског факултета Владан Гачић. Такође, на сједници су изабрани чланови Сената Универзитета из реда студената, као и предсједници комисија.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин рекао је да је сарадња Универзитета са Студентским парламентом у претходном периоду била одлична.

„Очекујем да ће оваква сарадња бити настављена. Универзитет у Бањој Луци ће подржати све рационалне пројекте које је предложио Студентски парламент, али и оне које ће предложити за шта смо предвидјели финансијска средства“, рекао је Гајанин и честитао избор новог сазива Студентског парламента.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић је оцијенио да ресорно министарство има одличну сарадњу са представницима студената, што је важно за рјешавање бројних питања, те изразио наду да ће та сарадња бити на истом нивоу као са претходним сазивом и руководством Студентског парламента.

„Могу са задовољством да констатујем да у ове двије године као министар, те Министарство никада нисмо имали бољу сарадњу са студентском популацијом“, рекао је Рајчевић.

Он је истакао да је са представницима студената и ректором Гајанином разговарао и о неким ефектима примјене новог Закона о високом образовању и нових законских рјешења из ове области и да су са задовољством констатовали да овај закон даје прве резултате у виду повећања броја новоуписаних студената на јавне универзитете у Републици Српској.

Новоизабрани предсједник Студентског парламента Радован Јалић, каже да ће кроз пројекте трудити да буде побољшан положај студената на Универзитету.

Како је навео, између осталог ријеч је о манифестацији „Дане студената“, те научно-стручном скупу „Студенти у сусрет науци“.

Бивши предсједник Студентског парламента Никола Буловић рекао је да је 2020. била тешка година због вируса корона, те да многи пројекти због тога нису могли да буду реализовани, али се нада да ће нови сазив успјети да их спроведе у дјело.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10803/unnamed__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10803/IMG_4742.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10803/IMG_4743.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10803/IMG_4760.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10803/IMG_4769.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10803/IMG_4778.JPG