Навигација
ViberX logo

Промовисана монографија о 45 година Универзитета у Бањој Луци

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Монографија „Универзитет у Бањој Луци 1975-2020.“ промовисана је 22. децембра 2020. године у Културном центру „Бански двор“.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин рекао је како је монографија објављена поводом 45 година постојања, рада и развоја Универзитета у Бањој Луци установљена на чврстим темељима.

Такође, ректор је нагласио да је ова монографија специфична и по томе што је у њеној изради учествовало свих 18 чланица, те да то представља интегрисани универзитет.

„Понашали смо се као цјелина, а представљен је и сваки факултет посебно, те читаоци на једном мјесту могу да пронађу информације о Универзитету, али и о специфичној чланици Универзитета или студијском програму на неком од факултета“, појаснио је Гајанин.

Како је навео ректор, сваки радни дан и сваки корак начињен ка напретку нашег Универзитета додатно појачава осјећај одговорности који сви имамо према њему. 

„Радићемо непрестано и неуморно и учинити све да Универзитет расте и напредује у сваком погледу“, казао  је ректор Гајанин. 

Он је навео да су најзначајнији стратешки циљеви за будући период унапређење наставе и наставног процеса, модернизација студијских програма, промоција и подршка научноистраживачком раду и међународној сарадњи, али и унапређење сарадње са привредом.

Проректор за научноистраживачки рад и развој Универзитета и главни и одговорни уредник монографије „Универзитет у Бањој Луци 1975-2020.“ проф. др Горан Латиновић рекао је да је ова књига настала из потребе да се научној, стручној, али и широј јавности приближи шта је то Универзитет представљао у посљедњих 45 година.

„Да се јавност упозна са промјенама са којима се Универзитет суочавао, кроз каква искушења је пролазио и шта данас представља у Бањој Луци, Републици Српској, али и на српском духовном и културном простору“, нагласио је Латиновић.

Један од аутора ове монографије проф. др Мирослав Малиновић, нагласио је да монографија представља својеврстан документ баштине ове високошколске установе, јер у цијелости приказује њен настанак и развој.

Малиновић је истакао значај монографије која осим што прати развој Универзитета од његовог оснивања 1975. године, прати и настанак чланица ове високошколске установе које ће касније прерасти у факултете.

„Овај документ је свједок да је Универзитет пресудно утицао на развој како локалног друштва овдје, тако и свих друштвених система у којима је постојао“, рекао је Малиновић.

На промоцији су говорила и друга два аутора:  проф. др Љубиша Прерадовић и виши асистент Никола Ожеговић, ма. 

У умјетничком дјелу програма наступили су студенти Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Догађај је организован уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мјера.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_4588.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_2374.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_2381.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_2388.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_2391.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_4565.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_4581.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_4594.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10731/Promocija_monografije_2020__22_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_2396.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_2410.jpg