Navigacija
Viber X logo

Promovisana monografija o 45 godina Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Monografija „Univerzitet u Banjoj Luci 1975-2020.“ promovisana je 22. decembra 2020. godine u Kulturnom centru „Banski dvor“.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je kako je monografija objavljena povodom 45 godina postojanja, rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci ustanovljena na čvrstim temeljima.

Takođe, rektor je naglasio da je ova monografija specifična i po tome što je u njenoj izradi učestvovalo svih 18 članica, te da to predstavlja integrisani univerzitet.

„Ponašali smo se kao cjelina, a predstavljen je i svaki fakultet posebno, te čitaoci na jednom mjestu mogu da pronađu informacije o Univerzitetu, ali i o specifičnoj članici Univerziteta ili studijskom programu na nekom od fakulteta“, pojasnio je Gajanin.

Kako je naveo rektor, svaki radni dan i svaki korak načinjen ka napretku našeg Univerziteta dodatno pojačava osjećaj odgovornosti koji svi imamo prema njemu. 

„Radićemo neprestano i neumorno i učiniti sve da Univerzitet raste i napreduje u svakom pogledu“, kazao  je rektor Gajanin. 

On je naveo da su najznačajniji strateški ciljevi za budući period unapređenje nastave i nastavnog procesa, modernizacija studijskih programa, promocija i podrška naučnoistraživačkom radu i međunarodnoj saradnji, ali i unapređenje saradnje sa privredom.

Prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta i glavni i odgovorni urednik monografije „Univerzitet u Banjoj Luci 1975-2020.“ prof. dr Goran Latinović rekao je da je ova knjiga nastala iz potrebe da se naučnoj, stručnoj, ali i široj javnosti približi šta je to Univerzitet predstavljao u posljednjih 45 godina.

„Da se javnost upozna sa promjenama sa kojima se Univerzitet suočavao, kroz kakva iskušenja je prolazio i šta danas predstavlja u Banjoj Luci, Republici Srpskoj, ali i na srpskom duhovnom i kulturnom prostoru“, naglasio je Latinović.

Jedan od autora ove monografije prof. dr Miroslav Malinović, naglasio je da monografija predstavlja svojevrstan dokument baštine ove visokoškolske ustanove, jer u cijelosti prikazuje njen nastanak i razvoj.

Malinović je istakao značaj monografije koja osim što prati razvoj Univerziteta od njegovog osnivanja 1975. godine, prati i nastanak članica ove visokoškolske ustanove koje će kasnije prerasti u fakultete.

„Ovaj dokument je svjedok da je Univerzitet presudno uticao na razvoj kako lokalnog društva ovdje, tako i svih društvenih sistema u kojima je postojao“, rekao je Malinović.

Na promociji su govorila i druga dva autora:  prof. dr Ljubiša Preradović i viši asistent Nikola Ožegović, ma. 

U umjetničkom djelu programa nastupili su studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Događaj je organizovan uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_4588.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_2374.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_2381.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_2388.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_2391.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_4565.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_4581.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_4594.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10731/Promocija_monografije_2020__22_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_2396.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10731/IMG_2410.jpg