Навигација
Viber

Указано на важност медијске и информационе писмености

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Поводом обиљежавања Недјеље медијске и информационе писмености, 30. октобра 2020. године на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци, одржана је дебата „Медијска и информациона писменост: улога и значај у вријеме инфодемије и пандемије вируса корона“.

У оквиру дебате указано је на важност медијске и информационе писмености, поготово у вријеме инфодемије, непровјерених вијести и суочавања са различитим ризицима и изазовима у данашњем комуникационом окружењу. 

,,Појава вируса корона и извјештавање о пандемији захтијева додатно знање и вјештине за сваког грађанина како би могли критички вредновати и користити медијске информације. Те компетенције могу оснажити грађане за приступ информацијама и знању, неопходним за слободу изражавања у оквирима етике комуницирања’’, наводи се у саопштењу објављеном по завршетку ове дебате. 

Панелисти су, између осталог, говорили о начину коришћења и вредновања информација о вирусу корона (КОВИД 19), повјерењу у изворе информација, „лажним вијестима“,  извјештавању о темама које се тичу здравља током пандемије вируса корона и филму „Нема хероја без маске“. Било је ријечи и  улози Регулаторне агенције за комуникације  Босне и Херцеговине у борби против дезинформација и инфодемије, те резултатима Министарства саобраћаја и веза Републике Српске у промовисању медијске писмености.

У дебати су учествовали студенти Факултета политичких наука и панелисти: доцент на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци др Драгана Трнинић, уредник емисије „Здравосфера“ Радио-телевизије Републике Српске и аутор филма „Нема хероја без маске“ Биљана Марић, стручни савјетник за програмски садржај и регулативу у емитовању у Регулаторној агенцији за комуникације Босне и Херцеговине Сања Докић Мрша и стручни савјетник за телекомуникације у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске Сандра Ковачевић Ђурђевић.

Догађај је организован уз ограничен број учесника и поштовање свих епидемиолошких мјера.

Више информација о глобалном обиљежавању Недјеље медијско-информационе писмености доступно је на овом линку.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10569/20201030_124147.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10569/IMG-56e7448ed7f231902903b4b9daabc176-V.jpg