Navigacija
Viber X logo

Ukazano na važnost medijske i informacione pismenosti

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom obilježavanja Nedjelje medijske i informacione pismenosti, 30. oktobra 2020. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, održana je debata „Medijska i informaciona pismenost: uloga i značaj u vrijeme infodemije i pandemije virusa korona“.

U okviru debate ukazano je na važnost medijske i informacione pismenosti, pogotovo u vrijeme infodemije, neprovjerenih vijesti i suočavanja sa različitim rizicima i izazovima u današnjem komunikacionom okruženju. 

,,Pojava virusa korona i izvještavanje o pandemiji zahtijeva dodatno znanje i vještine za svakog građanina kako bi mogli kritički vrednovati i koristiti medijske informacije. Te kompetencije mogu osnažiti građane za pristup informacijama i znanju, neophodnim za slobodu izražavanja u okvirima etike komuniciranja’’, navodi se u saopštenju objavljenom po završetku ove debate. 

Panelisti su, između ostalog, govorili o načinu korišćenja i vrednovanja informacija o virusu korona (KOVID 19), povjerenju u izvore informacija, „lažnim vijestima“,  izvještavanju o temama koje se tiču zdravlja tokom pandemije virusa korona i filmu „Nema heroja bez maske“. Bilo je riječi i  ulozi Regulatorne agencije za komunikacije  Bosne i Hercegovine u borbi protiv dezinformacija i infodemije, te rezultatima Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske u promovisanju medijske pismenosti.

U debati su učestvovali studenti Fakulteta političkih nauka i panelisti: docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci dr Dragana Trninić, urednik emisije „Zdravosfera“ Radio-televizije Republike Srpske i autor filma „Nema heroja bez maske“ Biljana Marić, stručni savjetnik za programski sadržaj i regulativu u emitovanju u Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine Sanja Dokić Mrša i stručni savjetnik za telekomunikacije u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske Sandra Kovačević Đurđević.

Događaj je organizovan uz ograničen broj učesnika i poštovanje svih epidemioloških mjera.

Više informacija o globalnom obilježavanju Nedjelje medijsko-informacione pismenosti dostupno je na ovom linku.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10569/20201030_124147.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10569/IMG-56e7448ed7f231902903b4b9daabc176-V.jpg