Навигација
Viber

Одржан први радни састанак Академског вијећа DASS-BiH истраживачке мреже

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Руководилац Центра за предузетништво и трансфер технологија Универзитета у Бањој Луци Анђела Пепић, учествовала је на првом радном састанку Академског вијећа DASS-BiH истраживачке мреже, на којем је утврђен план активности у раду ове мреже.

Ријеч је о састанку одржаном 5. новембра 2020. године, у просторијама CREDI центра у Сарајеву, а одређени број чланова догађај је пратио електронским путем.

Била је ово прилика и да се презентују нове услуге које DASS-BiH успоставио за своје кориснике, укључујући и одвојену интернет страницу  (www.dass.credi.ba) и каталог студија, те лабораторију података и одвојену просторију за приступ подацима у категорији ограниченог приступа.

Током састанка представљени су и резултати истраживања проведеног путем упитника којег су институције чланови DASS-BiH мреже попуњавале приликом приступања мрежи.

,,Кроз дискусију, чланови су заједнички закључили да је потребно радити на јачању свијести академске заједнице о предностима поновне употребе података, те на промовисању услуга које DASS-BiH нуди својим корисницима. Присутни су договорили и низ конкретних корака на упознавању академске заједнице, али и представника донатора, укључујући и јавне институције које финансирају истраживања из друштвених наука са активностима и услугама које им DASS-BiH мрежа нуди, те о праксама чињења података и резултата истраживања доступним ширем кругу потенцијалних корисника’’, наводи се у саопштењу.

Представница Савјета европских архива података у области друштвених наука (CESSDA)  Ивана Илијашевић Вершићте презентовала је основне информације о овом Европском конзорцију истраживачких инфраструктура (CESSDA-ERIC мрежи), те основне услуге и пројекте које тренутно реализује. Присутни су добили и информације о могућој сарадњи, те предностима пуноправног прикључења Босне и Херцеговине овој мрежи.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10603/05-scaled.jpg