Navigacija
Viber X logo

Održan prvi radni sastanak Akademskog vijeća DASS-BiH istraživačke mreže

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Rukovodilac Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci Anđela Pepić, učestvovala je na prvom radnom sastanku Akademskog vijeća DASS-BiH istraživačke mreže, na kojem je utvrđen plan aktivnosti u radu ove mreže.

Riječ je o sastanku održanom 5. novembra 2020. godine, u prostorijama CREDI centra u Sarajevu, a određeni broj članova događaj je pratio elektronskim putem.

Bila je ovo prilika i da se prezentuju nove usluge koje DASS-BiH uspostavio za svoje korisnike, uključujući i odvojenu internet stranicu  (www.dass.credi.ba) i katalog studija, te laboratoriju podataka i odvojenu prostoriju za pristup podacima u kategoriji ograničenog pristupa.

Tokom sastanka predstavljeni su i rezultati istraživanja provedenog putem upitnika kojeg su institucije članovi DASS-BiH mreže popunjavale prilikom pristupanja mreži.

,,Kroz diskusiju, članovi su zajednički zaključili da je potrebno raditi na jačanju svijesti akademske zajednice o prednostima ponovne upotrebe podataka, te na promovisanju usluga koje DASS-BiH nudi svojim korisnicima. Prisutni su dogovorili i niz konkretnih koraka na upoznavanju akademske zajednice, ali i predstavnika donatora, uključujući i javne institucije koje finansiraju istraživanja iz društvenih nauka sa aktivnostima i uslugama koje im DASS-BiH mreža nudi, te o praksama činjenja podataka i rezultata istraživanja dostupnim širem krugu potencijalnih korisnika’’, navodi se u saopštenju.

Predstavnica Savjeta evropskih arhiva podataka u oblasti društvenih nauka (CESSDA)  Ivana Ilijašević Veršićte prezentovala je osnovne informacije o ovom Evropskom konzorciju istraživačkih infrastruktura (CESSDA-ERIC mreži), te osnovne usluge i projekte koje trenutno realizuje. Prisutni su dobili i informacije o mogućoj saradnji, te prednostima punopravnog priključenja Bosne i Hercegovine ovoj mreži.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10603/05-scaled.jpg