Навигација
ViberX logo

Николина Прањић - Универзитет у Љубљани

Искуства са размјене

Напишите нам нешто укратко о себи (име и презиме, факултет, година студија)

Николина Прањић, 25 година, Еразмус+ студентска размјена 2019/2020. год, Љубљана, Словенија

Како сте се одлучили за одлазак у размјену?

Дошла сам на идеју да бих могла да одрадим клинички стаж који је код нас по програму XII семестар.  Љубљана првенствено због изврсног програма, организованости и самог садржаја за студенте с размјене. На мејл адресу послала сам скениране документе: Learning Agreement, Student Application Form, Language Certificate. Контакт особа са Универзитета у Љубљани је била приступачна и све информације су ми достављене на вријеме. Често питање које ми је било упућено прије одласка на размјену је: Зашто баш Љубљана? Сматрам како није битно гдје си отишао на размјену, већ је важно упознати се с новом средином и направити неку промјену. Словенија је потпуно другачија од БиХ и види се разлика у много чему.

Детаљ с размјене који најчешће препричавате?

 На овом незаборавном искуству сам сазнала толико пуно о другима, њиховим културама, обичајима. Што се тиче праксе доста тога сам научила на Клиници за педијатрију, гдје сам провела највише времена на одјелу за неонатологију који ме посебно занима. Кардиохирургија ме je одушевила јер до садa нисам имала прилику бити на том одјелу. Искуства и познанства стечена на Медицинском факултету у Љубљани су непроцјењива и надам се да ће ми увелико помоћи у будућем раду као љекару. Социјални програм је одличан као и садржаји који студенти могу да раде у слободно вријеме.

Организација наставе на универзитету домаћину, шта Вам се највише свидјело?

Што се тиче саме организације наставе све је од првог дана по плану. Већ на самом почетку овог програма Канцеларија за међународну сарадњу се брине око свих детаља ваше размјене. На УКЦ Љубљана сваки ментор се потруди да што више знања пренесе студенту, пракса је на првом мјесту и пуштају нас да самостално радимо како бисмо стекли рутину. Док је трајала ситуација са COVID-19 нагласак је био рад на пројектима и групним задацима онлајн због чега је било потребно сарађивати са локалним студентима.

Како је Еразмус искуство допринијело развоју Ваше личности?

Еразмус је једно неописиво искуство које ће ми остати у прелијепом сјећању и које ме учинило пуно богатијом и самопоузданијом особом. Најљепши дио размјене је – имати нове пријатеље из осталих дијелова Европе!

Ваш савјет будућим Еразмус студентима?

Драги студенти, не двоумите се при одлуци, већ потпишите потребну документацију и довољно је да са собом понесете само добру вољу за ново искуство у вашем животу. Дефинитивно Еразмус је нешто што бих препоручила свима, прије свега због друштва, а онда и живот у другом граду, путовања и нова знања. Будите спремни за искуство које ће вам промијенити живот и само мислите о томе да ћете имати дивних прича да подијелите са осталим студентима. Свима који су се пријавили или се планирају пријавити, желим да буду примљени и да што боље искористе период на Еразмус+ размјени.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10508/Nikolina_Pranji%C4%87_-_Univerzitet_u_Ljubljani_-%D0%9Aardiohirurgija.jpg