Navigacija
Viber X logo

Nikolina Pranjić - Univerzitet u Ljubljani

Iskustva sa razmjene

Napišite nam nešto ukratko o sebi (ime i prezime, fakultet, godina studija)

Nikolina Pranjić, 25 godina, Erazmus+ studentska razmjena 2019/2020. god, Ljubljana, Slovenija

Kako ste se odlučili za odlazak u razmjenu?

Došla sam na ideju da bih mogla da odradim klinički staž koji je kod nas po programu XII semestar.  Ljubljana prvenstveno zbog izvrsnog programa, organizovanosti i samog sadržaja za studente s razmjene. Na mejl adresu poslala sam skenirane dokumente: Learning Agreement, Student Application Form, Language Certificate. Kontakt osoba sa Univerziteta u Ljubljani je bila pristupačna i sve informacije su mi dostavljene na vrijeme. Često pitanje koje mi je bilo upućeno prije odlaska na razmjenu je: Zašto baš Ljubljana? Smatram kako nije bitno gdje si otišao na razmjenu, već je važno upoznati se s novom sredinom i napraviti neku promjenu. Slovenija je potpuno drugačija od BiH i vidi se razlika u mnogo čemu.

Detalj s razmjene koji najčešće prepričavate?

 Na ovom nezaboravnom iskustvu sam saznala toliko puno o drugima, njihovim kulturama, običajima. Što se tiče prakse dosta toga sam naučila na Klinici za pedijatriju, gdje sam provela najviše vremena na odjelu za neonatologiju koji me posebno zanima. Kardiohirurgija me je oduševila jer do sada nisam imala priliku biti na tom odjelu. Iskustva i poznanstva stečena na Medicinskom fakultetu u Ljubljani su neprocjenjiva i nadam se da će mi uveliko pomoći u budućem radu kao ljekaru. Socijalni program je odličan kao i sadržaji koji studenti mogu da rade u slobodno vrijeme.

Organizacija nastave na univerzitetu domaćinu, šta Vam se najviše svidjelo?

Što se tiče same organizacije nastave sve je od prvog dana po planu. Već na samom početku ovog programa Kancelarija za međunarodnu saradnju se brine oko svih detalja vaše razmjene. Na UKC Ljubljana svaki mentor se potrudi da što više znanja prenese studentu, praksa je na prvom mjestu i puštaju nas da samostalno radimo kako bismo stekli rutinu. Dok je trajala situacija sa COVID-19 naglasak je bio rad na projektima i grupnim zadacima onlajn zbog čega je bilo potrebno sarađivati sa lokalnim studentima.

Kako je Erazmus iskustvo doprinijelo razvoju Vaše ličnosti?

Erazmus je jedno neopisivo iskustvo koje će mi ostati u prelijepom sjećanju i koje me učinilo puno bogatijom i samopouzdanijom osobom. Najljepši dio razmjene je – imati nove prijatelje iz ostalih dijelova Evrope!

Vaš savjet budućim Erazmus studentima?

Dragi studenti, ne dvoumite se pri odluci, već potpišite potrebnu dokumentaciju i dovoljno je da sa sobom ponesete samo dobru volju za novo iskustvo u vašem životu. Definitivno Erazmus je nešto što bih preporučila svima, prije svega zbog društva, a onda i život u drugom gradu, putovanja i nova znanja. Budite spremni za iskustvo koje će vam promijeniti život i samo mislite o tome da ćete imati divnih priča da podijelite sa ostalim studentima. Svima koji su se prijavili ili se planiraju prijaviti, želim da budu primljeni i da što bolje iskoriste period na Erazmus+ razmjeni.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10508/Nikolina_Pranji%C4%87_-_Univerzitet_u_Ljubljani_-%D0%9Aardiohirurgija.jpg