Навигација
ViberX logo

Универзитет наставља са активностима на отвореном приступу науци

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Састанак на коме се разговарало о приступању Универзитета у Бањој Луци Мрежи истраживача Архива података за друштвене науке у Босни и Херцеговини (DASS-BiH), одржан је 14. јула 2020. године у просторијама Ректората. 

Проректор за научно-истраживачки рад и развој Универзитета проф. др Горан Латиновић у уводној ријечи је нагласио корист коју имају истраживачи друштвених и хуманистичких наука од приступања архиву података, а продекан за научно-истраживачки рад Електротехничког факултета проф. др Владимир Рисојевић  представио је основне принципе отворене науке и изазове управљања подацима у друштвеним и хуманистичким наукама. 

Анђела Пепић, руководилац Центра за предузетништво и трансфер технологија и контакт особа Универзитета за DASS-BiH, презентовала је активности DASS-BiH, као и значај обезбјеђења квалитета и сигурности података из друштвених и хуманистичких наука. Она је, између осталог, нагласила да УНИБЛ има на располагању бесплатне услуге DASS-BiH попут депоновања података из властитих истраживања у ову архиву, коришћење података који су већ депоновани, бесплатно учешће у тренинзима, помоћ полазницима мастер и докторских студија у обезбјеђивању приступа базама података, те учешће у припреми и реализацији истраживачких пројеката.

Такође, на састанку су дефинисане и наредне активности које подразумијевају организовање обука за запослене и студенте Универзитета о ауторским и сродним правима у истраживањима с фокусом на дијељење примарних података, те развој плана тренинга за студенте мастер и докторских студија за коришћење архива података, као и могућност успостављања УНИБЛ архива података (репозиторија) који би био повезан са DASS-BiH. 

Овом састанку присуствовали су и проф. др Саша Шмуља, продекан за научно-истраживачки рад Филолошког факултета; проф. др Синиша Лакић, продекан за научно-истраживачки рад Филозофског факултета; доц. др Огњен Ерић, представник Економског факултета; др Михајло Савић, представник Електротехничког факултета и Драгана Радуловић, виши стручни сарадник за научно-истраживачки рад УНИБЛ.

Више информација о DASS-BiH налази се на  https://credi.ba/dass-bih/

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10175/IMG_3087.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10175/IMG_3069.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10175/IMG_3082.JPG