Navigacija
Viber X logo

Univerzitet nastavlja sa aktivnostima na otvorenom pristupu nauci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Sastanak na kome se razgovaralo o pristupanju Univerziteta u Banjoj Luci Mreži istraživača Arhiva podataka za društvene nauke u Bosni i Hercegovini (DASS-BiH), održan je 14. jula 2020. godine u prostorijama Rektorata. 

Prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta prof. dr Goran Latinović u uvodnoj riječi je naglasio korist koju imaju istraživači društvenih i humanističkih nauka od pristupanja arhivu podataka, a prodekan za naučno-istraživački rad Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Vladimir Risojević  predstavio je osnovne principe otvorene nauke i izazove upravljanja podacima u društvenim i humanističkim naukama. 

Anđela Pepić, rukovodilac Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija i kontakt osoba Univerziteta za DASS-BiH, prezentovala je aktivnosti DASS-BiH, kao i značaj obezbjeđenja kvaliteta i sigurnosti podataka iz društvenih i humanističkih nauka. Ona je, između ostalog, naglasila da UNIBL ima na raspolaganju besplatne usluge DASS-BiH poput deponovanja podataka iz vlastitih istraživanja u ovu arhivu, korišćenje podataka koji su već deponovani, besplatno učešće u treninzima, pomoć polaznicima master i doktorskih studija u obezbjeđivanju pristupa bazama podataka, te učešće u pripremi i realizaciji istraživačkih projekata.

Takođe, na sastanku su definisane i naredne aktivnosti koje podrazumijevaju organizovanje obuka za zaposlene i studente Univerziteta o autorskim i srodnim pravima u istraživanjima s fokusom na dijeljenje primarnih podataka, te razvoj plana treninga za studente master i doktorskih studija za korišćenje arhiva podataka, kao i mogućnost uspostavljanja UNIBL arhiva podataka (repozitorija) koji bi bio povezan sa DASS-BiH. 

Ovom sastanku prisustvovali su i prof. dr Saša Šmulja, prodekan za naučno-istraživački rad Filološkog fakulteta; prof. dr Siniša Lakić, prodekan za naučno-istraživački rad Filozofskog fakulteta; doc. dr Ognjen Erić, predstavnik Ekonomskog fakulteta; dr Mihajlo Savić, predstavnik Elektrotehničkog fakulteta i Dragana Radulović, viši stručni saradnik za naučno-istraživački rad UNIBL.

Više informacija o DASS-BiH nalazi se na  https://credi.ba/dass-bih/

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10175/IMG_3087.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10175/IMG_3069.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10175/IMG_3082.JPG