Навигација
Viber

Едукација и радионица за студенте Медицинског факултета

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Едукација и радионица у оквиру пројекта „Смањење стигме међу студентима медицине према лицима обољелим од менталне болести“, одржана је 3. децембра 2019. године за студенте Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ). 

,,Лица обољела од менталне болести сусрећу се са великом стигмом у друштву против које треба да се бори цијела заједница, како би имала нормалан живот и показала свој потенцијал’’, рекао је декан Медицинског факултета УНИБЛ проф. др Ранко Шкрбић.

Шкрбић је навео да је радионица о смањењу стигме међу студентима медицине према лицима обољелим од менталне болести организована с циљем да и студентима буде скренута пажња на те проблеме.

,,Свако од нас има право на депресивне фазе и моменте када смо анксиозни, али код некога је то јаче изражено и лако може отићи у неконтролисану фазу, те тада говоримо о психичким поремећајима који могу довести до тежих облика болести’’, рекао је декан Шкрбић прије почетка радионице, коју је организовало Удружење за подршку породицама, лицима и заједници у менталном здрављу ,,Заједно’’.

Он је напоменуо да ту нема јасне границе, те да је овом проблему потребно прилазити без предрасуда.

,,Можемо рећи и да ти пацијенти нису болесни, него да су у потреби за одређеним психолошким или психијатријским третманом, окупационим терапијама и слично’’, рекао је проф. др Ранко Шкрбић.

Портпарол Удружењу грађана ,,Заједно’’ Свјетлана Опачић рекла је да је радионица прилика да се особе са потешкоћама у менталном здрављу сусретну са студентима медицине, који би требало да стекну праву слику о њима.

,,Студенти нас углавном виде у акутним фазама болести када посјећују клинике психијатрије, те је ово добра прилика да нас виде у другачијем свјетлу, односно у стабилним фазама’’, рекла је Опачићева.

Она је истакла да је стигма према овим лицима у друштву веома присутна и не може бити побијеђена преко ноћи, него само континураним радом и едукацијом.

Подсјетимо, декан Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци проф. др Ранко Шкрбић и извршни директор Удружења грађана ,,Заједно’’ Ружица Атанацковић, потписали су 26. јуна 2019. године Споразум о сарадњи на пројекту „Смањење стигме међу студентима медицине према лицима обољелим од менталне болести“. 

Пројекат подржава Влада Швајцарске, а у реализацији истог поред Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци, учествују и Медицински факултет Универзитета у Тузли, Медицински факултет Фоча Универзитета у Источном Сарајеву, удружења студената, те удружења „Мост“ из Витеза и „Феникс“ из Тузле.  
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9573/%D1%83%D0%B3_%D0%B7%D0%B0%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9573/%D1%83%D0%B3_%D0%B7%D0%B0%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE1.jpg