Navigacija
Viber X logo

Edukacija i radionica za studente Medicinskog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Edukacija i radionica u okviru projekta „Smanjenje stigme među studentima medicine prema licima oboljelim od mentalne bolesti“, održana je 3. decembra 2019. godine za studente Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL). 

,,Lica oboljela od mentalne bolesti susreću se sa velikom stigmom u društvu protiv koje treba da se bori cijela zajednica, kako bi imala normalan život i pokazala svoj potencijal’’, rekao je dekan Medicinskog fakulteta UNIBL prof. dr Ranko Škrbić.

Škrbić je naveo da je radionica o smanjenju stigme među studentima medicine prema licima oboljelim od mentalne bolesti organizovana s ciljem da i studentima bude skrenuta pažnja na te probleme.

,,Svako od nas ima pravo na depresivne faze i momente kada smo anksiozni, ali kod nekoga je to jače izraženo i lako može otići u nekontrolisanu fazu, te tada govorimo o psihičkim poremećajima koji mogu dovesti do težih oblika bolesti’’, rekao je dekan Škrbić prije početka radionice, koju je organizovalo Udruženje za podršku porodicama, licima i zajednici u mentalnom zdravlju ,,Zajedno’’.

On je napomenuo da tu nema jasne granice, te da je ovom problemu potrebno prilaziti bez predrasuda.

,,Možemo reći i da ti pacijenti nisu bolesni, nego da su u potrebi za određenim psihološkim ili psihijatrijskim tretmanom, okupacionim terapijama i slično’’, rekao je prof. dr Ranko Škrbić.

Portparol Udruženju građana ,,Zajedno’’ Svjetlana Opačić rekla je da je radionica prilika da se osobe sa poteškoćama u mentalnom zdravlju susretnu sa studentima medicine, koji bi trebalo da steknu pravu sliku o njima.

,,Studenti nas uglavnom vide u akutnim fazama bolesti kada posjećuju klinike psihijatrije, te je ovo dobra prilika da nas vide u drugačijem svjetlu, odnosno u stabilnim fazama’’, rekla je Opačićeva.

Ona je istakla da je stigma prema ovim licima u društvu veoma prisutna i ne može biti pobijeđena preko noći, nego samo kontinuranim radom i edukacijom.

Podsjetimo, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Ranko Škrbić i izvršni direktor Udruženja građana ,,Zajedno’’ Ružica Atanacković, potpisali su 26. juna 2019. godine Sporazum o saradnji na projektu „Smanjenje stigme među studentima medicine prema licima oboljelim od mentalne bolesti“. 

Projekat podržava Vlada Švajcarske, a u realizaciji istog pored Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, učestvuju i Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli, Medicinski fakultet Foča Univerziteta u Istočnom Sarajevu, udruženja studenata, te udruženja „Most“ iz Viteza i „Feniks“ iz Tuzle.  
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9573/%D1%83%D0%B3_%D0%B7%D0%B0%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9573/%D1%83%D0%B3_%D0%B7%D0%B0%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE1.jpg