Навигација
ViberX logo

Милорад Додик посјетио ФПН: Разговарано о новим студијским програмима

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик je 22. октобра 2019. године разговарао са руководством Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци о новим студијским програмима на овом факултету.

Додик је након састанка одржаног на Факултету политичких наука, којем су присуствовали ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин и министар за научнотехнолошки развој, висoко образовање и информационо друштво РС мр Срђан Рајчевић, нагласио да је Републици Српској неопходна свеобухватна реформа образовања и доношење новог закона о високом образовању. 

„Неопходна нам је свеобухватна и видљива реформа образовања, јер морамо имати кадар који може да се носе са изазовима модерног времена“, казао је Додик и навео да је Факултет политичких наука извршио истраживање које је показало да је 70% свршених студената у радном односу, чиме је, како каже, срушен стереотип да млади немају посла.
Додик сматра да је потребно преиспитати негативну праксу неких приватних факултета да се за мало новца добије диплома.

„Мораћемо увести градацију, тако да они студенти који заврше државне студије буду 'видљивији' на тржишту рада. Наша очекивања су велика и драго ми је што је Факултет политичких наука препознао ентузијазам и вољу да се нешто уради“, истакао је Додик и нагласио да ће институције Српске обезбиједити средства и логистику за подршку реформама и доношењу закона о високом образовању како би био уведен ред.

Он је истакао и да  је  потребно основати часопис који ће оцјењивати научна достигнућа из Републике Српске.

„Наши стручњаци имају велики проблем да објаве своје радове на Западу јер се гледа ко су и из које политичке структуре. Министар Рајчевић и ја даћемо подршку да се покрене такав часопис у наредном периоду“, казао је Додик.

Министар Рајчевић је рекао да је Факултет политичких наука свјестан значаја реформских начела, међу којима су рационализација, модернизација и интернационализација.

„Драго ми је да је предвиђено изучавање и иновативних предмета којих до сада није било, а међу њима је и дигитална дипломатија. То је правац којим морамо да идемо“, рекао је, између осталог, министар Рајчевић.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин је нагласио да Универзитет даје пуну подршку промјенама које иду у корак с временом и најављеним реформама високог образовања. Он је казао да су промјене на Факултету политичких наука усаглашене са реформама које је предвидјело Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво. Ректор Гајајнин се захвалио српском члану Предсједништва БиХ на посјети, као и на несебичној подршци развоју високог образовања.

Декан Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци проф. др Здравко Злокапа, који је госте упознао са модернизацијом студијских програма, казао је да је овај факултет припремио четири потпуно нова студијска програма на првом циклусу студија.

„Наишли смо на добар одзив, а промјене које уводимо то и заслужују. Нова савремена времена захтијевају нове људе, спремне за нова знања, људе отвореног ума. Иако ФПН није технички факултет, он мора да одговори захтјевима времена’’, рекао је декан Злокапа и навео да се реформе односе и на припрему студената за нова занимања.

Иначе, Факултет политичких наука је припремио нове студијске програме на првом циклусу студија, у којима су заступљени савремени друштвени токови као што су дигитална трансформација, информационо друштво, дигиталне технологије и практична настава.

Састанку су присуствовали и проректор за научноистраживачки рад и развој Универзитета у Бањој Луци проф. др Горан Латиновић, продекан за наставу и студентска питања Факултета политичких наука проф. др Душко Трнинић, шефови студијских програма који се изводе на овом факултету, представници студентских организација и други.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9394/IMG_0581.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9394/IMG_0585.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9394/IMG_0592.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9394/IMG_0610.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9394/IMG_0604.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9394/IMG_0606.JPG