Navigacija
Viber X logo

Milorad Dodik posjetio FPN: Razgovarano o novim studijskim programima

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je 22. oktobra 2019. godine razgovarao sa rukovodstvom Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci o novim studijskim programima na ovom fakultetu.

Dodik je nakon sastanka održanog na Fakultetu političkih nauka, kojem su prisustvovali rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS mr Srđan Rajčević, naglasio da je Republici Srpskoj neophodna sveobuhvatna reforma obrazovanja i donošenje novog zakona o visokom obrazovanju. 

„Neophodna nam je sveobuhvatna i vidljiva reforma obrazovanja, jer moramo imati kadar koji može da se nose sa izazovima modernog vremena“, kazao je Dodik i naveo da je Fakultet političkih nauka izvršio istraživanje koje je pokazalo da je 70% svršenih studenata u radnom odnosu, čime je, kako kaže, srušen stereotip da mladi nemaju posla.
Dodik smatra da je potrebno preispitati negativnu praksu nekih privatnih fakulteta da se za malo novca dobije diploma.

„Moraćemo uvesti gradaciju, tako da oni studenti koji završe državne studije budu 'vidljiviji' na tržištu rada. Naša očekivanja su velika i drago mi je što je Fakultet političkih nauka prepoznao entuzijazam i volju da se nešto uradi“, istakao je Dodik i naglasio da će institucije Srpske obezbijediti sredstva i logistiku za podršku reformama i donošenju zakona o visokom obrazovanju kako bi bio uveden red.

On je istakao i da  je  potrebno osnovati časopis koji će ocjenjivati naučna dostignuća iz Republike Srpske.

„Naši stručnjaci imaju veliki problem da objave svoje radove na Zapadu jer se gleda ko su i iz koje političke strukture. Ministar Rajčević i ja daćemo podršku da se pokrene takav časopis u narednom periodu“, kazao je Dodik.

Ministar Rajčević je rekao da je Fakultet političkih nauka svjestan značaja reformskih načela, među kojima su racionalizacija, modernizacija i internacionalizacija.

„Drago mi je da je predviđeno izučavanje i inovativnih predmeta kojih do sada nije bilo, a među njima je i digitalna diplomatija. To je pravac kojim moramo da idemo“, rekao je, između ostalog, ministar Rajčević.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin je naglasio da Univerzitet daje punu podršku promjenama koje idu u korak s vremenom i najavljenim reformama visokog obrazovanja. On je kazao da su promjene na Fakultetu političkih nauka usaglašene sa reformama koje je predvidjelo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Rektor Gajajnin se zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH na posjeti, kao i na nesebičnoj podršci razvoju visokog obrazovanja.

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Zdravko Zlokapa, koji je goste upoznao sa modernizacijom studijskih programa, kazao je da je ovaj fakultet pripremio četiri potpuno nova studijska programa na prvom ciklusu studija.

„Naišli smo na dobar odziv, a promjene koje uvodimo to i zaslužuju. Nova savremena vremena zahtijevaju nove ljude, spremne za nova znanja, ljude otvorenog uma. Iako FPN nije tehnički fakultet, on mora da odgovori zahtjevima vremena’’, rekao je dekan Zlokapa i naveo da se reforme odnose i na pripremu studenata za nova zanimanja.

Inače, Fakultet političkih nauka je pripremio nove studijske programe na prvom ciklusu studija, u kojima su zastupljeni savremeni društveni tokovi kao što su digitalna transformacija, informaciono društvo, digitalne tehnologije i praktična nastava.

Sastanku su prisustvovali i prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Goran Latinović, prodekan za nastavu i studentska pitanja Fakulteta političkih nauka prof. dr Duško Trninić, šefovi studijskih programa koji se izvode na ovom fakultetu, predstavnici studentskih organizacija i drugi.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9394/IMG_0581.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9394/IMG_0585.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9394/IMG_0592.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9394/IMG_0610.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9394/IMG_0604.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9394/IMG_0606.JPG