Навигација
ViberX logo

Отворена изложба рударских експоната

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Стална изложба рударских експоната отворена је 12. јула 2019. на Рударском факултету Универзитета у Бањој Луци са сједиштем у Приједору.

Ријеч је о изложби која је састављена од уређаја и алатки коришћених за експлоатацију руде кроз дужи временски период на рударским коповима у околини Приједора.

Изложба је настала на иницијативу Савеза студената, а уз подршку Рударског факултета и Музеја „Козара.“

Декан Рударског факултета проф. др Владимир Малбашић, похвалио је активности Савеза студената факултета који су, након постављања шаховске табле на отвореном, приредили и ову изложбу. 

„Ово је лијеп почетак излагања прикупљених експоната који треба да подсјећају на рударску традицију којом се Приједор поноси”, рекао је Малбашић.

Декан каже да су студенти жељели да покажу да, осим градског музеја, и ова високошколска установа располаже збирком експоната коју жели да покаже јавности. 

Свега овог не би било без великог труда и залагања вишег асистента Рударског факултета мр Жарка Ковачевића и студента Срђана Шобота.

Виши асистент Жарко Ковачевић рекао је да аутори изложбе сматрају да је ово само први корак ка остварењу већег циља који су себи поставили – оснивање рударског музеја у Приједору.

Он је истакао да су изложени експонати прикупљени са рударских копова Рудника жељезне руде ,,Љубија“ и ,,Арцелор Митала”, односно са локација Омарске, Љубије и Томашице. 

Предсједник Савеза студената Рударског факултета Срђан Шобот изјавио је да је ове године са Фондацијом ,,Мозаик” и Омладинском банком „Приједор“ потписан меморандум о сарадњи. Како је навео, управо су на тај начин осигурана средства за реализацију овог пројекта.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9145/otvorena-izlozba-rudarskih-eksponata-rf-unibl-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9145/otvorena-izlozba-rudarskih-eksponata-rf-unibl-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9145/otvorena-izlozba-rudarskih-eksponata-rf-unibl-03.jpg