Navigacija
Viber X logo

Otvorena izložba rudarskih eksponata

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Stalna izložba rudarskih eksponata otvorena je 12. jula 2019. na Rudarskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci sa sjedištem u Prijedoru.

Riječ je o izložbi koja je sastavljena od uređaja i alatki korišćenih za eksploataciju rude kroz duži vremenski period na rudarskim kopovima u okolini Prijedora.

Izložba je nastala na inicijativu Saveza studenata, a uz podršku Rudarskog fakulteta i Muzeja „Kozara.“

Dekan Rudarskog fakulteta prof. dr Vladimir Malbašić, pohvalio je aktivnosti Saveza studenata fakulteta koji su, nakon postavljanja šahovske table na otvorenom, priredili i ovu izložbu. 

„Ovo je lijep početak izlaganja prikupljenih eksponata koji treba da podsjećaju na rudarsku tradiciju kojom se Prijedor ponosi”, rekao je Malbašić.

Dekan kaže da su studenti željeli da pokažu da, osim gradskog muzeja, i ova visokoškolska ustanova raspolaže zbirkom eksponata koju želi da pokaže javnosti. 

Svega ovog ne bi bilo bez velikog truda i zalaganja višeg asistenta Rudarskog fakulteta mr Žarka Kovačevića i studenta Srđana Šobota.

Viši asistent Žarko Kovačević rekao je da autori izložbe smatraju da je ovo samo prvi korak ka ostvarenju većeg cilja koji su sebi postavili – osnivanje rudarskog muzeja u Prijedoru.

On je istakao da su izloženi eksponati prikupljeni sa rudarskih kopova Rudnika željezne rude ,,Ljubija“ i ,,Arcelor Mitala”, odnosno sa lokacija Omarske, Ljubije i Tomašice. 

Predsjednik Saveza studenata Rudarskog fakulteta Srđan Šobot izjavio je da je ove godine sa Fondacijom ,,Mozaik” i Omladinskom bankom „Prijedor“ potpisan memorandum o saradnji. Kako je naveo, upravo su na taj način osigurana sredstva za realizaciju ovog projekta.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9145/otvorena-izlozba-rudarskih-eksponata-rf-unibl-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9145/otvorena-izlozba-rudarskih-eksponata-rf-unibl-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9145/otvorena-izlozba-rudarskih-eksponata-rf-unibl-03.jpg