Навигација
Viber

На ПМФ-у обиљежен Свјетски дан воде и Свјетски метеоролошки дан

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Свјетски дан вода и Свјетски метеоролошки дан, обиљежени су пригодним предавањима 22. марта 2019. године у амфитеатру Прородно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци. 

Овај догађај заједно су обиљежили Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци, Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске и Противградна превентива Републике Српске. Наведене институције се с научног и практичног аспекта баве хидролошком и метеоролошком мониторингу и климатским истраживањима, те више година  размјењују резултате и мишљења, те се у оквиру сарадње одвија и обиљежавање  Свјетског дана вода и Свјетски метеоролошки дан.

Присутне учеснике и студенте ПМФ-а поздравили су, те упознали  с радом институција које представљају директор Републичког хидрометеролошког завода мр Томислав Шајић, декан  Природно-математичког факултета проф. др Горан Трбић, директор ЈП Противградна превентива Републике Српске мр Тихомир Дејановић и представник Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

У радном дијелу одржано је више предавања, a на скупу је наглашен значај водних ресурса и њихова осјетљивост. Закључено је да су посљедњих година значајно унапређени технички и кадровски капацитети и сарадња институција и академске заједнице. Истакнута је неопходност институционалног повезивања и дјеловања у систему хидрометеоролошких проучавања, праћења и превентивног дјеловања, уређења запуштених техничких хидросистема те подизања  свијести становништва о одговорном понашању.

Указано је на изложеност геопростора Републике Српске климатским промјенама чиме је неопходно развијати системе праћења и адаптације. Због угрожености  хидропотенцијала, потребна је његова адекватна заштита и дјеловање у правцу рационалног и одговорног управљања водама.

Панел-дискусија поводом Свјетског дана вода

Поводом обиљежавања Свјетског дана вода, а на тему заштите вода, “Водовод” а.д. Бања Лука је, 20. марта 2019. године у Дому омладине организовао панел-дискусију и постер презентације ученика бањалучких средњих школа. Испред Природно-математичког факултета у панел дискусији учествовао је проф. др Радослав Декић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8663/pmf2.png
  • /uploads/attachment/vest/8663/pmf.png
  • /uploads/attachment/vest/8663/pmf-panel.jpg