Navigacija
Viber X logo

Na PMF-u obilježen Svjetski dan vode i Svjetski meteorološki dan

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svjetski dan voda i Svjetski meteorološki dan, obilježeni su prigodnim predavanjima 22. marta 2019. godine u amfiteatru Prorodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. 

Ovaj događaj zajedno su obilježili Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske i Protivgradna preventiva Republike Srpske. Navedene institucije se s naučnog i praktičnog aspekta bave hidrološkom i meteorološkom monitoringu i klimatskim istraživanjima, te više godina  razmjenjuju rezultate i mišljenja, te se u okviru saradnje odvija i obilježavanje  Svjetskog dana voda i Svjetski meteorološki dan.

Prisutne učesnike i studente PMF-a pozdravili su, te upoznali  s radom institucija koje predstavljaju direktor Republičkog hidrometerološkog zavoda mr Tomislav Šajić, dekan  Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Goran Trbić, direktor JP Protivgradna preventiva Republike Srpske mr Tihomir Dejanović i predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U radnom dijelu održano je više predavanja, a na skupu je naglašen značaj vodnih resursa i njihova osjetljivost. Zaključeno je da su posljednjih godina značajno unapređeni tehnički i kadrovski kapaciteti i saradnja institucija i akademske zajednice. Istaknuta je neophodnost institucionalnog povezivanja i djelovanja u sistemu hidrometeoroloških proučavanja, praćenja i preventivnog djelovanja, uređenja zapuštenih tehničkih hidrosistema te podizanja  svijesti stanovništva o odgovornom ponašanju.

Ukazano je na izloženost geoprostora Republike Srpske klimatskim promjenama čime je neophodno razvijati sisteme praćenja i adaptacije. Zbog ugroženosti  hidropotencijala, potrebna je njegova adekvatna zaštita i djelovanje u pravcu racionalnog i odgovornog upravljanja vodama.

Panel-diskusija povodom Svjetskog dana voda

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, a na temu zaštite voda, “Vodovod” a.d. Banja Luka je, 20. marta 2019. godine u Domu omladine organizovao panel-diskusiju i poster prezentacije učenika banjalučkih srednjih škola. Ispred Prirodno-matematičkog fakulteta u panel diskusiji učestvovao je prof. dr Radoslav Dekić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8663/pmf2.png
  • /uploads/attachment/vest/8663/pmf.png
  • /uploads/attachment/vest/8663/pmf-panel.jpg