Навигација
ViberX logo

Машински факултет обиљежио 47 година рада 

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Машински факултет Универзитета у Бањој Луци, пригодном свечаношћу 16. новембра 2018. године, организованом у амфитеатру овог факултета, обиљежио је 47 година рада. 

Проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци, каже да је Машински факултет значајна чланица Универзитета која успјешно сарађује са привредним сектором у Бањој Луци, Републици Српској и шире.

"Путем Центара за подршку привреди и Центра за акредитоване лабораторије, Факултет успјешно помаже привреди кроз доквалификацију својих студената и преквалификацију одговарајућих других занимања, као и у обављању високостручних послова у привреди и компанијама", рекао је Гајанин. 

Он је нагласио да је овај технички факултет један од водећих на плану научно-истраживачких активности и пројеката, чији се резултати публикују у међународним референтним научним часописима. 

"Студијски програми на овом факултету су све популарнији о чему говори податак да машинских инжењера готово да нема на тржишту рада", истакао је ректор Гајанин и нагласио да активности које је предузео Машински факултет у превазилажењу проблема, а који су везани за заинтересованост студената за студијске програме може послужити другим чланицама као примјер.  

По ријечима првог човјека Универзитета, ректорски тим ће наставити да подржава организационе јединице у реализацији активности.

Проф. др Дарко Кнежевић, декан Машинског факултета, каже да студенти који заврше ову високошколску установу немају проблем са проналажењем посла код нас и у иностранству.

Он наводи да овдашња привреда већ сада могла да запосли неколико десетина машинских инжењера. 

"Али њих нема јер још нису завршили студије. Такође, примања у машинској индстрији су далеко већа него у бројним областима привреде, што би требало да привуче младе да упишу овај факултет", рекао је Кнежевић на свечаности. 

Он је нагласио да су формирали Центар за подршку привреди и Центар за акредитоване лабораторије, чиме је ове године успостављена снажна веза Машинског факултета са индустријом и средњим школама. 

Кнежевић је рекао да је током 47 година Факултет изњедрио више од 2.000 дипломираних инжењера, који раде код нас и у цијелом свијету. Каже да овај факултет има 45 наставника и сарадника, да је успјешно реализовано више домаћих и међународних научноистраживачких и стручних пројеката, те да је много урађено на опремању факултета.

Проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета Универзитета у Београду, рекао је да имају добру сарадњу са колегама из Бања Луке и да у наредном периоду акценат треба ставити на високотехнолошки развој и практични рад. 

"Развој државе, базиран на знању, једини је пут да стопе раста БДП-а буду седам или више процената, након чега је лако говорити о већим улагањима у високо образовање и науку. Циљ да као универзитети и факултети заједнички са државом и привредом унапређујемо ствари", навео је Митровић. 

На свечаности Машинског факултета су, између осталог, додијељене награде најбољим студентима првог и другог циклуса студија и студентима за постигнуте одличне резултате на 58. "Машинијади 2018", као и друга признања и захвалнице.
Такође, уручене су и дипломе дипломираним студентима првог и другог циклиса.

Догађају су присуствовали и проф. др Страин Посављак, проректор за наставу и студентска питања, проф. др Горан Латиновић, проректор за научно-истраживачки рад и развој, мр Ђорђе Маркез, генерални секретар Универзитета у Бањој Луци, Душко Лазић, финансијски директор Универзитета, као и представници Владе Републике Српске, декани машинских факултета из Србије, Источног Сарајева и Сарајева, декани факултета Универзитета у Бањој Луци, представници међународних агенција, студенти и бројне званице из научног, привредног и јавног живота.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1912.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1938.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1956.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1957.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1953.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1960.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_2004.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1979.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1926.jpg