Navigacija
Viber X logo

Mašinski fakultet obilježio 47 godina rada 

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Mašinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, prigodnom svečanošću 16. novembra 2018. godine, organizovanom u amfiteatru ovog fakulteta, obilježio je 47 godina rada. 

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, kaže da je Mašinski fakultet značajna članica Univerziteta koja uspješno sarađuje sa privrednim sektorom u Banjoj Luci, Republici Srpskoj i šire.

"Putem Centara za podršku privredi i Centra za akreditovane laboratorije, Fakultet uspješno pomaže privredi kroz dokvalifikaciju svojih studenata i prekvalifikaciju odgovarajućih drugih zanimanja, kao i u obavljanju visokostručnih poslova u privredi i kompanijama", rekao je Gajanin. 

On je naglasio da je ovaj tehnički fakultet jedan od vodećih na planu naučno-istraživačkih aktivnosti i projekata, čiji se rezultati publikuju u međunarodnim referentnim naučnim časopisima. 

"Studijski programi na ovom fakultetu su sve popularniji o čemu govori podatak da mašinskih inženjera gotovo da nema na tržištu rada", istakao je rektor Gajanin i naglasio da aktivnosti koje je preduzeo Mašinski fakultet u prevazilaženju problema, a koji su vezani za zainteresovanost studenata za studijske programe može poslužiti drugim članicama kao primjer.  

Po riječima prvog čovjeka Univerziteta, rektorski tim će nastaviti da podržava organizacione jedinice u realizaciji aktivnosti.

Prof. dr Darko Knežević, dekan Mašinskog fakulteta, kaže da studenti koji završe ovu visokoškolsku ustanovu nemaju problem sa pronalaženjem posla kod nas i u inostranstvu.

On navodi da ovdašnja privreda već sada mogla da zaposli nekoliko desetina mašinskih inženjera. 

"Ali njih nema jer još nisu završili studije. Takođe, primanja u mašinskoj indstriji su daleko veća nego u brojnim oblastima privrede, što bi trebalo da privuče mlade da upišu ovaj fakultet", rekao je Knežević na svečanosti. 

On je naglasio da su formirali Centar za podršku privredi i Centar za akreditovane laboratorije, čime je ove godine uspostavljena snažna veza Mašinskog fakulteta sa industrijom i srednjim školama. 

Knežević je rekao da je tokom 47 godina Fakultet iznjedrio više od 2.000 diplomiranih inženjera, koji rade kod nas i u cijelom svijetu. Kaže da ovaj fakultet ima 45 nastavnika i saradnika, da je uspješno realizovano više domaćih i međunarodnih naučnoistraživačkih i stručnih projekata, te da je mnogo urađeno na opremanju fakulteta.

Prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, rekao je da imaju dobru saradnju sa kolegama iz Banja Luke i da u narednom periodu akcenat treba staviti na visokotehnološki razvoj i praktični rad. 

"Razvoj države, baziran na znanju, jedini je put da stope rasta BDP-a budu sedam ili više procenata, nakon čega je lako govoriti o većim ulaganjima u visoko obrazovanje i nauku. Cilj da kao univerziteti i fakulteti zajednički sa državom i privredom unapređujemo stvari", naveo je Mitrović. 

Na svečanosti Mašinskog fakulteta su, između ostalog, dodijeljene nagrade najboljim studentima prvog i drugog ciklusa studija i studentima za postignute odlične rezultate na 58. "Mašinijadi 2018", kao i druga priznanja i zahvalnice.
Takođe, uručene su i diplome diplomiranim studentima prvog i drugog ciklisa.

Događaju su prisustvovali i prof. dr Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja, prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj, mr Đorđe Markez, generalni sekretar Univerziteta u Banjoj Luci, Duško Lazić, finansijski direktor Univerziteta, kao i predstavnici Vlade Republike Srpske, dekani mašinskih fakulteta iz Srbije, Istočnog Sarajeva i Sarajeva, dekani fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, predstavnici međunarodnih agencija, studenti i brojne zvanice iz naučnog, privrednog i javnog života.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1912.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1938.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1956.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1957.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1953.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1960.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_2004.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1979.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8217/IMG_1926.jpg