Навигација
ViberX logo

Универзитет у Бањој Луци обиљежио 42 године рада

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Свечана академија поводом 42 године рада и развоја Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ), одржана је 7. новембра 2017. године, у Банском двору.

На Свечаној академији, уваженом скупу обратио se ректор Универзитета у Бањој Луци, проф. др Милан Матаруга, који је истакао да је ово важан дан за све студенте, наставно и административно особље УНИБЛ.

''Када сви очекујете да кажем да смо највећи, најбољи, рећи ћу да је наш Универзитет мали међу свјетским, али у исто вријеме Универзитет који жели у брзим етапама, по цијену највиших напора, прије свега да надокнади оно што му је бурна и доста тешка прошлост ускратила'', казао је ректор.

''Наш Универзитет кроз бројке данас има 17 факултета са 58 студијских програма на првом, 65 на другом и 11 на трећем циклусу. Данас на првом и другом циклусу имамо нешто више од 18.000 студената. Више од 40.000 студената је дипломирало и магистрирало, а докторирала су укупно 643 кандидата'', казао је ректор Матаруга.

Ректор Матаруга је подсјетио и на најважније догађаје у протеклој години.

''Тако се од ове године можемо похвалити да смо богатији за један нови факултет. На приједлог Владе РС, Висока школа унутрашњих послова као придружена чланица УНИБЛ постала је Факултет безбједносних наука.

Оправданост оснивања овог факултета доказујемо чињеницом да је током уписног рока највећа конкуренција била управо на овом факултету'', навео је ректор.

Он је истакао и да је по први пут од када постоји Универзитет у Бањој Луци организована манифестација ''Дани студената''.  

По ријечима ректора, у оквиру ове манифестације организовани су и ”Дани отворених врата УНИБЛ”, када је наш Универзитет посјетило око 2.500 матураната. Навео је да је и ове године организован ''Први академски час'', када се студентима  обратио академик Владимир Костић, предсједник САНУ.

Ректор Милан Матаруга напоменуо је да је и ове године као и претходних, организован читав низ предавања угледних, важних и свјетски препознатих истраживача, професора, личности из јавног и политичког живота из читавог свијета. 

''Промовишемо ове активности са намјером да остварујемо више резултата у хоризонталној проходности наставника и сарадника у европском простору високог образовања'', казао је ректор.

Исто тако, бројни су међународни споразуми, састанци, конференције на којима су учествовали наши професори, сарадници и студенти. 

Ректор је у обраћању посебно истакао чињеницу да је први пут од оснивања Универзитета, усвојена ''Стратегија развоја Универзитета у Бањој Луци до 2025. године'', као и ''Књига графичких стандарда УНИБЛ''.

Међу значајнијим инвестицијама, ректор Матаруга је истакао и подршку Владе Републике Српске и Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, који су уз бесповратна средства УНДП и Фонда за заштиту животне средине обезбиједили милион марака за адаптацију и унапријеђење енергетске ефикасности објекта ПМФ-а.

Како је навео, Универзитет и сви запослени на њему имају јасно зацртане стратешке циљеве.

Један од стратешких циљева подразумијева и динамичну међународну сарадњу.  Он је навео да је високо позициониран стратешли циљ и тежња Универзитета ка моделу самоодрживог финансирања. 

Гостима у Банском двору обратио се и Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

"Институције Републике Српске су увијек поштовале аутономију универзитета и оно што чини да би напредовао и био бољи и квалитетнији", рекао је Додик.
Уваженом скупу обратио се и проф. др Властимир Николић, којем је додјељено звање почасног доктора наука Универзитета у Бањој Луци. Професору Николићу признање је уручио ректор УНИБЛ Милан Матаруга.

Пред истакнутим званицама говорио је и проф. др Драган Антић, ректор Универзитета у Нишу.

Универзитет у Бањој Луци постоји и опстаје ради студената јер наше знање и искуство преносимо на генерације које долазе. Универзитет је наградио најбоље од њих.

Тако је проф. др Страин Посављак,  проректор за наставу и студентска питања УНИБЛ уручио ''Златну значку са ликом Николе Тесле'' за 17 најбољих дипломираних студената у академској 2016/2017. години. 

Златну значку добиле су Јелена Вучић са Академије умјетности и Сњежана Миловановић са Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета. Међу најбољим су и Јелица Растока са Економског факултета и Милица Лекић са Електротехничког факултета. Златна значка припала је и Милани Њежић са Машинског факултета, док је на Медицинском факултету најбољи студент Мирослав Живковић. Срђан Чоловић био је најбољи студент Пољопривредног факултета, док је Александар Форца студент генерације на Правном факултету. 
Признање за најбољег студента на Природно – математичком факултету припало је Владану Јагузовићу, док је Вида Тешић најбољи студент Рударског факултета.
Маја Стојковић, најбоља је на Технолошком факултету, док је на Факултету физичког васпитања и спорта најбољи студент Зоран Вукало. Златна значка припала је и Милени Савковић, најбољем студенту Факултета политичких наука, као и Тамари Гламочак са Факултета безбједносних наука. 

Весна Ковачевић, најбољи је студент Филозофског факултета, док је Сања Милићевић била најбоља на Филолошком факултету. Јелена Велака остварила је најбољи успјех на Шумарском факултету.

Свечаној академији присуствовали су и министри у Влади Републике Српске, посланици у Народној скупштини РС, градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, генерални конзул Србије у Бањој Луци Владимир Николић, те представници универзитета из земље и региона, као и званице из научног и друштвеног живота.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7099/thumb_IMG_8626__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7099/thumb_IMG_8640.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7099/thumb_IMG_8684.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7099/thumb_IMG_8687.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7099/thumb_IMG_8691.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7099/thumb_IMG_8713.JPG