Navigacija
Viber X logo

Univerzitet u Banjoj Luci obilježio 42 godine rada

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečana akademija povodom 42 godine rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL), održana je 7. novembra 2017. godine, u Banskom dvoru.

Na Svečanoj akademiji, uvaženom skupu obratio se rektor Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Milan Mataruga, koji je istakao da je ovo važan dan za sve studente, nastavno i administrativno osoblje UNIBL.

''Kada svi očekujete da kažem da smo najveći, najbolji, reći ću da je naš Univerzitet mali među svjetskim, ali u isto vrijeme Univerzitet koji želi u brzim etapama, po cijenu najviših napora, prije svega da nadoknadi ono što mu je burna i dosta teška prošlost uskratila'', kazao je rektor.

''Naš Univerzitet kroz brojke danas ima 17 fakulteta sa 58 studijskih programa na prvom, 65 na drugom i 11 na trećem ciklusu. Danas na prvom i drugom ciklusu imamo nešto više od 18.000 studenata. Više od 40.000 studenata je diplomiralo i magistriralo, a doktorirala su ukupno 643 kandidata'', kazao je rektor Mataruga.

Rektor Mataruga je podsjetio i na najvažnije događaje u protekloj godini.

''Tako se od ove godine možemo pohvaliti da smo bogatiji za jedan novi fakultet. Na prijedlog Vlade RS, Visoka škola unutrašnjih poslova kao pridružena članica UNIBL postala je Fakultet bezbjednosnih nauka.

Opravdanost osnivanja ovog fakulteta dokazujemo činjenicom da je tokom upisnog roka najveća konkurencija bila upravo na ovom fakultetu'', naveo je rektor.

On je istakao i da je po prvi put od kada postoji Univerzitet u Banjoj Luci organizovana manifestacija ''Dani studenata''.  

Po riječima rektora, u okviru ove manifestacije organizovani su i ”Dani otvorenih vrata UNIBL”, kada je naš Univerzitet posjetilo oko 2.500 maturanata. Naveo je da je i ove godine organizovan ''Prvi akademski čas'', kada se studentima  obratio akademik Vladimir Kostić, predsjednik SANU.

Rektor Milan Mataruga napomenuo je da je i ove godine kao i prethodnih, organizovan čitav niz predavanja uglednih, važnih i svjetski prepoznatih istraživača, profesora, ličnosti iz javnog i političkog života iz čitavog svijeta. 

''Promovišemo ove aktivnosti sa namjerom da ostvarujemo više rezultata u horizontalnoj prohodnosti nastavnika i saradnika u evropskom prostoru visokog obrazovanja'', kazao je rektor.

Isto tako, brojni su međunarodni sporazumi, sastanci, konferencije na kojima su učestvovali naši profesori, saradnici i studenti. 

Rektor je u obraćanju posebno istakao činjenicu da je prvi put od osnivanja Univerziteta, usvojena ''Strategija razvoja Univerziteta u Banjoj Luci do 2025. godine'', kao i ''Knjiga grafičkih standarda UNIBL''.

Među značajnijim investicijama, rektor Mataruga je istakao i podršku Vlade Republike Srpske i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koji su uz bespovratna sredstva UNDP i Fonda za zaštitu životne sredine obezbijedili milion maraka za adaptaciju i unaprijeđenje energetske efikasnosti objekta PMF-a.

Kako je naveo, Univerzitet i svi zaposleni na njemu imaju jasno zacrtane strateške ciljeve.

Jedan od strateških ciljeva podrazumijeva i dinamičnu međunarodnu saradnju.  On je naveo da je visoko pozicioniran stratešli cilj i težnja Univerziteta ka modelu samoodrživog finansiranja. 

Gostima u Banskom dvoru obratio se i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

"Institucije Republike Srpske su uvijek poštovale autonomiju univerziteta i ono što čini da bi napredovao i bio bolji i kvalitetniji", rekao je Dodik.
Uvaženom skupu obratio se i prof. dr Vlastimir Nikolić, kojem je dodjeljeno zvanje počasnog doktora nauka Univerziteta u Banjoj Luci. Profesoru Nikoliću priznanje je uručio rektor UNIBL Milan Mataruga.

Pred istaknutim zvanicama govorio je i prof. dr Dragan Antić, rektor Univerziteta u Nišu.

Univerzitet u Banjoj Luci postoji i opstaje radi studenata jer naše znanje i iskustvo prenosimo na generacije koje dolaze. Univerzitet je nagradio najbolje od njih.

Tako je prof. dr Strain Posavljak,  prorektor za nastavu i studentska pitanja UNIBL uručio ''Zlatnu značku sa likom Nikole Tesle'' za 17 najboljih diplomiranih studenata u akademskoj 2016/2017. godini. 

Zlatnu značku dobile su Jelena Vučić sa Akademije umjetnosti i Snježana Milovanović sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta. Među najboljim su i Jelica Rastoka sa Ekonomskog fakulteta i Milica Lekić sa Elektrotehničkog fakulteta. Zlatna značka pripala je i Milani Nježić sa Mašinskog fakulteta, dok je na Medicinskom fakultetu najbolji student Miroslav Živković. Srđan Čolović bio je najbolji student Poljoprivrednog fakulteta, dok je Aleksandar Forca student generacije na Pravnom fakultetu. 
Priznanje za najboljeg studenta na Prirodno – matematičkom fakultetu pripalo je Vladanu Jaguzoviću, dok je Vida Tešić najbolji student Rudarskog fakulteta.
Maja Stojković, najbolja je na Tehnološkom fakultetu, dok je na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta najbolji student Zoran Vukalo. Zlatna značka pripala je i Mileni Savković, najboljem studentu Fakulteta političkih nauka, kao i Tamari Glamočak sa Fakulteta bezbjednosnih nauka. 

Vesna Kovačević, najbolji je student Filozofskog fakulteta, dok je Sanja Milićević bila najbolja na Filološkom fakultetu. Jelena Velaka ostvarila je najbolji uspjeh na Šumarskom fakultetu.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i ministri u Vladi Republike Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini RS, gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, generalni konzul Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić, te predstavnici univerziteta iz zemlje i regiona, kao i zvanice iz naučnog i društvenog života.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7099/thumb_IMG_8626__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7099/thumb_IMG_8640.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7099/thumb_IMG_8684.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7099/thumb_IMG_8687.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7099/thumb_IMG_8691.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7099/thumb_IMG_8713.JPG