Навигација
Viber

Посјета студената Универзитета Вајенштефан из Њемачке 

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Пољопривредни факултет Универзитета у Бањој Луци (ПФ УНИБЛ) угостио је 23. и 24. маја групу од 25 студената и професора са партнерског Универзитета Вајенштефан (Weihestephan) из Њемачкеса којим наш факултет има успјешну дугогодишњу сарадњу започету још 2000. године.

Студенти који су дошли у пратњи професора Јоханеса Холцнера (Johannes Holzner), декана Међународног студија за аграрну економију и рурални развој, првог дана своје посјете, заједно са домаћинима, обишли су пољопривредну задругу "Ливач", удружење жена "Верићанке" и пољопривредно домаћинство „Савић“ у мјесту Верићи, у Поткозарју, гдје су имали прилику да се упознају са начином, нивоом  и организацијом пољопривредне производње на овим просторима.

Наредног  дана, у просторијама Пољопривредног факултета  организован је заједнички састанак гостију из Њемачке са руководством Факултета и Универзитета,  и том приликом, гости из Њемачке  могли су да сазнају  више о  Пољопривредном факултету и о Универзитету у Бањој Луци.

Говорећи о досадашњој сарадња, доц. др Гордана Роквић, продекан за међународну сарадњу и научноистраживачки рад ПФ УНИБЛ, подсјетила је да су студенти Пољопривредног факултета континуирано ишли у размјену на Универзитет Вајенштефан, гдје су завршавали мастер студиј, а по повратку се запошљавали на Факултету и другим институцијама у Републици Српској, преносећи  стечено знање.

До сада је више од 10 наших студената завршило  мастер студиј на Универзитету Вајенштефан, док један тренутно студира, а њих троје обавља једносеместралну праксу на овом њемачком универзитету, појаснила је доц. др. Роквић, додајући да је сарадња са поменутим Универзитетом битна јер омогућава не само размјену студената, већ и размјену искустава, заједничко учешће у пројектима, али и заједничко аплицирање за фондове Европске уније.

Она је нагласила да је као резултат поменуте сарадње настао студијски програм Аграрна економија и рурални развој, основан 2006. године, те да се тренутно ради на покретању заједничког мастер програма: „Он би се одвијао по истом наставном плану и програму као и на Универзитету Вајенштефан, гдје се проводи већ 20 година. Тиме ћемо постати дио мреже преко 20 универзитета широм Европе и Азије који ће имати исти студијски програм и дипломе наших студената би у том случају биле признате и у Њемачкој и овдје. Студијски програм би био вођен двојезично, а заснива се на примијењеним научним истраживањима, те би највећу корист од свега тога требало да има наша привреда“.

Потврђујући одличну сарадњу са нашим професорима, професор Холцнер је најавио три заједничке конференције, овдје и у Њемачкој, у наредних пола године, на којима ће се дискутовати о наставним методама, плановима и програмима као и другим видовима сарадње.

Проф. Холцнер је истакао да пољопривреда у БиХ има велики развојни потенцијал, који се огледа усјевима, тржишно оријентисаној производњи и сточарској производњи, али да би се тај потенцијал искористио потребан је високообразован кадар. 

Поредећи пољопривреду у двије земље, проф. Холцнер је нагласио да Њемачка има развијенију технологију и стандарде, а БиХ има веома повољну климу, земљиште и квалитет аграрних ресурса, те да би уз могућност развоја кооперације између БиХ и Њемачке, пољопривреда у БиХ могла кренути напријед.

Ни студенти нису крили одушевљење оним што их је дочекало на Пољопривредном факултету и у Републици Српској.

Студент Универзитета Вајенштефан Максимилијан Хошре као један носи одличне утиске из нашег града и изразио наду да ће бити у прилици да дође на дужи временски период.  "Са нестрпљењем очекујем наставак наше посјете. Први пут сам у Бањој Луци, али не бих имао ништа против да цијели семестар проведем овдје, како бих што боље упознао овај град и ову земљу", рекао је Хош.

Иначе, прва посјета студената Вајенштефан универзитета  Универзитету у Бањој Луци организована је у склопу њихове апсолвентске екскурзије током које ће обићи Србију и Босну и Херцеговину, а од универзитета планирају још посјетити и Универзитет у Новом Саду.

Састанку у просторијама Пољопривредног факултета присуствовао је и проректор за наставу и студентска питања проф. др Страин Посављак који је гостима пожелио добродошлицу и угодан боравак на Универзитету у Бањој Луци, те изразио задовољство квалитетом и обимом сарадње два универзитета.

Након поменутог састанка гости из Њемачке су у пратњи домаћина обишли лабораторијски комплекс Пољопривредног факултета, послије чега су имали прилику да уживају у рафтингу на ријеци Врбас, те да  посјете етно село „Стрике“.

Више информација о Универзитету Вајенштефан на https://www.hswt.de/en.html

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6586/PRVA__4_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6586/6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6586/5.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6586/4.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6586/3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6586/2.JPG