Навигација
ViberX logo

Одржани тринаести „Октобарски правнички дани“

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

У организацији Правног факултет Универзитета у Бањој Луци и Удружења правника Републике Српске 07. и 08. октобра 2016. године одржано је Тринаесто међународно савјетовања правника „Октобарски правнички дани“. 

Скуп на тему - Изградња и функционисање правног система, уприличен на Правом факултету, окупио је, као и претходних година, више стотина правних стручњака из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске, Македоније, Аустрије, Француске, Црне Горе и Мађарске. 

На овогодишњем савјетовању поднесено је 90 реферата, а скуп је отворио предсједник Удружења правника Републике Српске  академик проф. др Рајко Кузмановић, подсјећајући да је за протеклих 13 година савјетовање окупило више од 10 хиљада правних стручњака, те да је за то вријеме представљено преко 1000 реферата објављених у часопису Удружења правника РС Правна ријеч у 48 томова, односно на преко  20 хиљада страница текста.

Академик Кузмановић је нагласио да данашња  генерација правника има важну и тешку улогу  у РС и БиХ јер дјелују у вријеме када се ствара нови  правни поредака  и нове институције, под снажним утицајем међународне заједнице, те изразио очекивање  да ће и ово савјетовање помоћи на путу стварања правног реда и сузбијању примјетних вануставних дјелатности. 

У име Правног факултета учеснике је поздравио и пожелио успјешан рад скупа в.д. декана проф. др Петар Кунић. Након поздравних обраћања и  уводних  излагања, рад савјетовања настављен је кроз пленарне сједнице и катедре, при чему су обрађене најактуелније теме из државноправне, управноправне, радноправне, грађанскоправне, привредноправне,  међународноправне, те материјалноправне и кривичноправне области.

Првог радног дана, у оквиру савјетовања одржан је Правнички час посвећен животу и раду проф. др Гаше Мијановића, професора Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву и предсједника и судије Уставног суда Републике Српске.

Савјетовање је завршено подјелом сертификата и изношењем препорука и закључака.
У закључцима је између осталог наведено да,  када је ријеч о мјесту и улози Републике Српске у оквиру БиХ, постоји  потреба интензивнијег остваривања, одбране и заштите уставно успостављених институционалних односа, анализирања ефеката пренесених надлежности и онемогућавања сваког даљег покушаја мијењања, деградирања и деформисања тих односа противно уставом утврђеном поступку.

Суорганизатор Тринаестог међународног савјетовања „Октобарски правнички дани“ били су Адвокатска комора Републике Српске, нотарска комора Републике Српске, Центар за едукацију судија и тужилаца РС и Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву, генерални покровитељ скупа била је Влада РС, а медијски покровитељ РТРС.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5770/PRVA__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5770/IMG_4017_-_Copy.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5770/IMG_4022.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5770/IMG_4034.JPG