Navigacija
Viber X logo

Održani trinaesti „Oktobarski pravnički dani“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Pravnog fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Udruženja pravnika Republike Srpske 07. i 08. oktobra 2016. godine održano je Trinaesto međunarodno savjetovanja pravnika „Oktobarski pravnički dani“. 

Skup na temu - Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema, upriličen na Pravom fakultetu, okupio je, kao i prethodnih godina, više stotina pravnih stručnjaka iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Austrije, Francuske, Crne Gore i Mađarske. 

Na ovogodišnjem savjetovanju podneseno je 90 referata, a skup je otvorio predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske  akademik prof. dr Rajko Kuzmanović, podsjećajući da je za proteklih 13 godina savjetovanje okupilo više od 10 hiljada pravnih stručnjaka, te da je za to vrijeme predstavljeno preko 1000 referata objavljenih u časopisu Udruženja pravnika RS Pravna riječ u 48 tomova, odnosno na preko  20 hiljada stranica teksta.

Akademik Kuzmanović je naglasio da današnja  generacija pravnika ima važnu i tešku ulogu  u RS i BiH jer djeluju u vrijeme kada se stvara novi  pravni poredaka  i nove institucije, pod snažnim uticajem međunarodne zajednice, te izrazio očekivanje  da će i ovo savjetovanje pomoći na putu stvaranja pravnog reda i suzbijanju primjetnih vanustavnih djelatnosti. 

U ime Pravnog fakulteta učesnike je pozdravio i poželio uspješan rad skupa v.d. dekana prof. dr Petar Kunić. Nakon pozdravnih obraćanja i  uvodnih  izlaganja, rad savjetovanja nastavljen je kroz plenarne sjednice i katedre, pri čemu su obrađene najaktuelnije teme iz državnopravne, upravnopravne, radnopravne, građanskopravne, privrednopravne,  međunarodnopravne, te materijalnopravne i krivičnopravne oblasti.

Prvog radnog dana, u okviru savjetovanja održan je Pravnički čas posvećen životu i radu prof. dr Gaše Mijanovića, profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i predsjednika i sudije Ustavnog suda Republike Srpske.

Savjetovanje je završeno podjelom sertifikata i iznošenjem preporuka i zaključaka.
U zaključcima je između ostalog navedeno da,  kada je riječ o mjestu i ulozi Republike Srpske u okviru BiH, postoji  potreba intenzivnijeg ostvarivanja, odbrane i zaštite ustavno uspostavljenih institucionalnih odnosa, analiziranja efekata prenesenih nadležnosti i onemogućavanja svakog daljeg pokušaja mijenjanja, degradiranja i deformisanja tih odnosa protivno ustavom utvrđenom postupku.

Suorganizator Trinaestog međunarodnog savjetovanja „Oktobarski pravnički dani“ bili su Advokatska komora Republike Srpske, notarska komora Republike Srpske, Centar za edukaciju sudija i tužilaca RS i Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, generalni pokrovitelj skupa bila je Vlada RS, a medijski pokrovitelj RTRS.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5770/PRVA__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5770/IMG_4017_-_Copy.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5770/IMG_4022.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5770/IMG_4034.JPG