Навигација

ОШ13ЗАШД - Заштита дрвета

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмШумарство
НазивЗаштита дрвета
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ОШ13ЗАШДизборни62П + 2В4.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Шумска фитопатологија, Шумарска ентомологијаПоложен испит
Циљеви изучавања предмета
Основни циљ овог курса је да се студенти упознају са најчешћим узрочницима деструкције дубећих стабала и проузроковачима трулежи после сече стабала на трупцима, пањевима и лежавинама. Према неким проценама данас се сматра да су губици од трулежи у дрвној маси у нашим шумама и на шумским стовариштима изнад 30%. Такође студенти ће стећи основна знања о улози ксилофагних инсеката у пропадању дрвета. Циљ курса је такође да студенти стекну неопходна знања у циљу директне заштите дрвета од епиксилних гљива и ксилофагних инсеката (сушење трупаца после сече и хемијска заштита).
Исходи учења (стечена знања)
Потпуна оспособљеност студената да препознају гљиве приузроковаче трулежи и ксилофагне инсекте у шумама и стовариштима и на препоруче одговарајуће мере заштите дрвета.
Садржај предмета
Теоријска настава: Увод. Значај заштите дрвета. Најчешће епиксилне гљиве проузроковачи трулежи дрвета у шумама, на шумским стовариштима и на стовариштима дрвне индустрије. Идентификација најзначајнијих врста из Phylum Basidiomycota и Phylum Ascomycota. Појам, врсте и дијагноза трулежи. Утицај епиксилних гљива на мембрану и ћелијски садржај. Практична настава: Мере борбе против гљива проузроковача трулежи дрвета на дубећим стаблима у шумама. Заштита трупаца од трулежи после сече стабала у шумама и на шумским стовариштима. Улога ксилофагних инсеката у заштити дрвета. Најзначајнији ксилофагни инсекти из редова Isoptera, Coleoptera и Hymenoptera. Средства и методи борбе против ксилофагних инсеката
Методе извођења наставе
Предавања, вјежбе и консултације. Коришћење најсавременије опреме за презентацију; рад у фитопатолошкој и ентомолошкој лаборатоји; директна заштита дрвета од узрочника трулежи и ксилофагних инсеката.
Литература
  1. Караџић, Д. (2010): Шумска фитопатологија. Универзитетски уџбеник. Издавач Универзитет у Београду- Шумарски факултет, Универзитет у Бањој Луци-Шумарски факултет. 1-774
  2. Караџић, Д., Анђелић, М. (2002): Најчешће гљиве проузроковачи трулежи дрвета у шумама и шумским стовариштима. Центар за заштиту и унапређење шума Црне Горе- Подгорица, 1-154.
  3. Васић, К. (1971): Заштита дрвета. I део (ксилофагни инсекти). Научна књига, Београд, 1-335.
Облици провере знања и оцењивање
Предиспитни колоквијум и усмени испит.
Посебна назнака
Нема