Navigacija

OŠ13ZAŠD - Zaštita drveta

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Šumarstvo
Naziv Zaštita drveta
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OŠ13ZAŠD izborni 6 2P + 2V 4.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Šumska fitopatologija, Šumarska entomologija Položen ispit
Ciljevi izučavanja predmeta
Osnovni cilj ovog kursa je da se studenti upoznaju sa najčešćim uzročnicima destrukcije dubećih stabala i prouzrokovačima truleži posle seče stabala na trupcima, panjevima i ležavinama. Prema nekim procenama danas se smatra da su gubici od truleži u drvnoj masi u našim šumama i na šumskim stovarištima iznad 30%. Takođe studenti će steći osnovna znanja o ulozi ksilofagnih insekata u propadanju drveta. Cilj kursa je takođe da studenti steknu neophodna znanja u cilju direktne zaštite drveta od epiksilnih gljiva i ksilofagnih insekata (sušenje trupaca posle seče i hemijska zaštita).
Ishodi učenja (stečena znanja)
Potpuna osposobljenost studenata da prepoznaju gljive priuzrokovače truleži i ksilofagne insekte u šumama i stovarištima i na preporuče odgovarajuće mere zaštite drveta.
Sadržaj predmeta
Teorijska nastava: Uvod. Značaj zaštite drveta. Najčešće epiksilne gljive prouzrokovači truleži drveta u šumama, na šumskim stovarištima i na stovarištima drvne industrije. Identifikacija najznačajnijih vrsta iz Phylum Basidiomycota i Phylum Ascomycota. Pojam, vrste i dijagnoza truleži. Uticaj epiksilnih gljiva na membranu i ćelijski sadržaj. Praktična nastava: Mere borbe protiv gljiva prouzrokovača truleži drveta na dubećim stablima u šumama. Zaštita trupaca od truleži posle seče stabala u šumama i na šumskim stovarištima. Uloga ksilofagnih insekata u zaštiti drveta. Najznačajniji ksilofagni insekti iz redova Isoptera, Coleoptera i Hymenoptera. Sredstva i metodi borbe protiv ksilofagnih insekata
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe i konsultacije. Korišćenje najsavremenije opreme za prezentaciju; rad u fitopatološkoj i entomološkoj laboratoji; direktna zaštita drveta od uzročnika truleži i ksilofagnih insekata.
Literatura
  1. Karadžić, D. (2010): Šumska fitopatologija. Univerzitetski udžbenik. Izdavač Univerzitet u Beogradu- Šumarski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci-Šumarski fakultet. 1-774
  2. Karadžić, D., Anđelić, M. (2002): Najčešće gljive prouzrokovači truleži drveta u šumama i šumskim stovarištima. Centar za zaštitu i unapređenje šuma Crne Gore- Podgorica, 1-154.
  3. Vasić, K. (1971): Zaštita drveta. I deo (ksilofagni insekti). Naučna knjiga, Beograd, 1-335.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Predispitni kolokvijum i usmeni ispit.
Posebna naznaka
Nema