Навигација

ОШ13ШЕКО - Шумарска екоклиматологија

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмШумарство
НазивШумарска екоклиматологија
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ОШ13ШЕКОобавезан12П + 2В4.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Није условљен другим предметима.Нема.
Циљеви изучавања предмета
Проучавање и савладавње основне материје из области метеорологије и климатологије, са посебним акцентом на значај у шумарству. Такође, циљ је приближити студентима и проблематику климатских промјена и значај шумских екосистема у спрјечавању негативних посљедица.
Исходи учења (стечена знања)
Стицање знања о основама метеорологије и климатологије. Упознавање са климатским класификацијама и климатским конвенцијама. Изучавање падавина, ваздушних маса и фронтова, позитивних и негативних ефеката на шумске екосистеме. Будући инжењери шумарства биће способни да самостално користе метеоролошке инструменте. Подизање свијести о значају очувања шумских екосистема и негативним посљедицама уколико дође до њихове деградације.
Садржај предмета
Појам и подјела метеорологије и климатологије. Основни метеоролошки елементи и појаве. Клима атмосфере и клима земљишта, климатски елементи и фактори. Кепенова класификација климе. Општи подаци о атмосфери. Падавине. Ваздушне масе и фронтови. Климатске промјене и шумарство. Климатски екстреми, поплаве и пожари. Емисија гасова и загријавање атмосфере. Улога шума у превенцији поплава и бујичних токова. Одрживи развој и ублажавање промјена климе. Интеракција клима, земљиште и биљка. Конвенција о климатским промјенама. Метеоролошки инструменти.
Методе извођења наставе
Предавања и вјежбе. Израда елабората. Консултације.
Литература
  1. Борислав Колић. Шумарска екоклиматологија са основама физике атмосфере. Научна књига. Београд, 1988.
  2. Марко Милосављевић. Метеорологија. Научна књига. Београд, 1990.
Облици провере знања и оцењивање
Тест 1. Тест 2. Усмени испит.