Navigacija

OŠ13ŠEKO - Šumarska ekoklimatologija

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Šumarstvo
Naziv Šumarska ekoklimatologija
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OŠ13ŠEKO obavezan 1 2P + 2V 4.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nije uslovljen drugim predmetima. Nema.
Ciljevi izučavanja predmeta
Proučavanje i savladavnje osnovne materije iz oblasti meteorologije i klimatologije, sa posebnim akcentom na značaj u šumarstvu. Takođe, cilj je približiti studentima i problematiku klimatskih promjena i značaj šumskih ekosistema u sprječavanju negativnih posljedica.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Sticanje znanja o osnovama meteorologije i klimatologije. Upoznavanje sa klimatskim klasifikacijama i klimatskim konvencijama. Izučavanje padavina, vazdušnih masa i frontova, pozitivnih i negativnih efekata na šumske ekosisteme. Budući inženjeri šumarstva biće sposobni da samostalno koriste meteorološke instrumente. Podizanje svijesti o značaju očuvanja šumskih ekosistema i negativnim posljedicama ukoliko dođe do njihove degradacije.
Sadržaj predmeta
Pojam i podjela meteorologije i klimatologije. Osnovni meteorološki elementi i pojave. Klima atmosfere i klima zemljišta, klimatski elementi i faktori. Kepenova klasifikacija klime. Opšti podaci o atmosferi. Padavine. Vazdušne mase i frontovi. Klimatske promjene i šumarstvo. Klimatski ekstremi, poplave i požari. Emisija gasova i zagrijavanje atmosfere. Uloga šuma u prevenciji poplava i bujičnih tokova. Održivi razvoj i ublažavanje promjena klime. Interakcija klima, zemljište i biljka. Konvencija o klimatskim promjenama. Meteorološki instrumenti.
Metode izvođenja nastave
Predavanja i vježbe. Izrada elaborata. Konsultacije.
Literatura
  1. Borislav Kolić. Šumarska ekoklimatologija sa osnovama fizike atmosfere. Naučna knjiga. Beograd, 1988.
  2. Marko Milosavljević. Meteorologija. Naučna knjiga. Beograd, 1990.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Test 1. Test 2. Usmeni ispit.