Навигација

Р1ПУПЕ10 - Пројектовање у подземној експлоатацији

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмРударство
НазивПројектовање у подземној експлоатацији
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
Р1ПУПЕ10изборни82П + 3В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Методе подземне експлоатацијеПоложен испит
Циљеви изучавања предмета
Основни циљ курса је да студенте рударства упозна са основама рударске струке и науке.
Исходи учења (стечена знања)
Студент ће бити оспособљен за: брзу и лаку надградњу стеченог знања; способност анализе и синтезе; способност планирања и организовања; основу за добру усмену и писану комуникацију; способност добијања и анализирања информација; способност рјешавања проблема и одлучивања; детаљно познавање и разумијевање технолошких подземне екплоатације; овладавање техникама пројектовања рудника са подземном експлоатацијом, организацијом рада, руковођењем и управљањем системима; овладавање вјештинама пројектовања и извођења подземних просторија, као и објеката специјалне намјене; повезивање и комбиновање знања из рачунарства и системског инжењерства у пројектовању; познавање системских приступа у рјешавању конкретних проблема; развој и унапређење вјештина и спретности употребе знања из експлоатације минералних сировина у пракси; развој навика за перманентним информисањем, праћењем и примјеном новина у струци; развој комуникационих способности са непосредним радним окружењем; развој професионалне етике, одговорности и тачности у раду; инхерентно је уткана идеја економичног коришћења природних ресурса, у складу са принципима одрживог развоја.
Садржај предмета
Опште напомене о условима и начину израде рударског пројекта. Специфичности пројектовања у рударству. Методе рјешавања техно- економских параметара у пројектовању. Принципи и методе оптимизације. Критеријуми оптимизације. Одређивање оптималне локације главних просторија отварања рудника - графички. Одређивање оптималне локације главних просторија отварања рудника.Одређивање оптималног капацитета рудника са подземном експлоатацијом. Поступак економско математичког моделирања. Одређивање оптималне величине јамског поља. Одређивање оптималне величине откопног поља. Одређивање оптималне величине хоризонта. Одређивање оптималне величине откопа. Општи алгоритам економско математичког модела.
Методе извођења наставе
Предавања, вјежбе, консултације.
Литература
  1. С. Мајсторовић, Пројектовање у подземној експлоатацији, Рударски факултет Приједор, скрипта, 2015
  2. В. Симеуновић, Пројектовање рудника са подземном експлоатацијом , РГФ Београд , 1995
  3. М. Петровић, Отварање,разрадаи методе откопавања лежишта , РГФ Београд 1963
  4. Б. Глушчевић, Отварање и методе подземног откопавања рудних лежишта , Минерва Суботица, 1974.
  5. Б. Генчић, Технолошки процеси подземне експлоатације слојевитих лежишта , Универзитет Београд 1971
Облици провере знања и оцењивање
Похађање наставе и Активности на настави 5 бодова Семинарски рад 10 бодова Колоквијум I и II 20+20 бодова Завршни испит 45 бодова
Посебна назнака
Студенти су обавезни да похађају наставу, да раде вјежбе, положе колоквијуме и завршни испит.