Navigacija

R1PUPE10 - Projektovanje u podzemnoj eksploataciji

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Rudarstvo
Naziv Projektovanje u podzemnoj eksploataciji
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
R1PUPE10 izborni 8 2P + 3V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Metode podzemne eksploatacije Položen ispit
Ciljevi izučavanja predmeta
Osnovni cilj kursa je da studente rudarstva upozna sa osnovama rudarske struke i nauke.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Student će biti osposobljen za: brzu i laku nadgradnju stečenog znanja; sposobnost analize i sinteze; sposobnost planiranja i organizovanja; osnovu za dobru usmenu i pisanu komunikaciju; sposobnost dobijanja i analiziranja informacija; sposobnost rješavanja problema i odlučivanja; detaljno poznavanje i razumijevanje tehnoloških podzemne ekploatacije; ovladavanje tehnikama projektovanja rudnika sa podzemnom eksploatacijom, organizacijom rada, rukovođenjem i upravljanjem sistemima; ovladavanje vještinama projektovanja i izvođenja podzemnih prostorija, kao i objekata specijalne namjene; povezivanje i kombinovanje znanja iz računarstva i sistemskog inženjerstva u projektovanju; poznavanje sistemskih pristupa u rješavanju konkretnih problema; razvoj i unapređenje vještina i spretnosti upotrebe znanja iz eksploatacije mineralnih sirovina u praksi; razvoj navika za permanentnim informisanjem, praćenjem i primjenom novina u struci; razvoj komunikacionih sposobnosti sa neposrednim radnim okruženjem; razvoj profesionalne etike, odgovornosti i tačnosti u radu; inherentno je utkana ideja ekonomičnog korišćenja prirodnih resursa, u skladu sa principima održivog razvoja.
Sadržaj predmeta
Opšte napomene o uslovima i načinu izrade rudarskog projekta. Specifičnosti projektovanja u rudarstvu. Metode rješavanja tehno- ekonomskih parametara u projektovanju. Principi i metode optimizacije. Kriterijumi optimizacije. Određivanje optimalne lokacije glavnih prostorija otvaranja rudnika - grafički. Određivanje optimalne lokacije glavnih prostorija otvaranja rudnika.Određivanje optimalnog kapaciteta rudnika sa podzemnom eksploatacijom. Postupak ekonomsko matematičkog modeliranja. Određivanje optimalne veličine jamskog polja. Određivanje optimalne veličine otkopnog polja. Određivanje optimalne veličine horizonta. Određivanje optimalne veličine otkopa. Opšti algoritam ekonomsko matematičkog modela.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, konsultacije.
Literatura
  1. S. Majstorović, Projektovanje u podzemnoj eksploataciji, Rudarski fakultet Prijedor, skripta, 2015
  2. V. Simeunović, Projektovanje rudnika sa podzemnom eksploatacijom , RGF Beograd , 1995
  3. M. Petrović, Otvaranje,razradai metode otkopavanja ležišta , RGF Beograd 1963
  4. B. Gluščević, Otvaranje i metode podzemnog otkopavanja rudnih ležišta , Minerva Subotica, 1974.
  5. B. Genčić, Tehnološki procesi podzemne eksploatacije slojevitih ležišta , Univerzitet Beograd 1971
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pohađanje nastave i Aktivnosti na nastavi 5 bodova Seminarski rad 10 bodova Kolokvijum I i II 20+20 bodova Završni ispit 45 bodova
Posebna naznaka
Studenti su obavezni da pohađaju nastavu, da rade vježbe, polože kolokvijume i završni ispit.