Б14805 - Технологија прераде рибе
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Тип студија | Академске студије првог циклуса | |||
| Студијски програм | Биотехнолошко прехрамбени | |||
| Назив | Технологија прераде рибе | |||
| Акроним | Статус предмета | Семестар | Фонд часова | Број ЕСПБ |
| Б14805 | обавезан | 8 | 2П + 1В | 4.0 |
| Наставници | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вјежбе) | ||||
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| - | ||||
| Циљеви изучавања предмета | ||||
| Упознавање студената са посморталним промјенама у месу рибе и њиховом утицају на квалитет и поступке прераде. Опис различитих технологија које се примјењују у индустрији прерде рибе. | ||||
| Исходи учења (стечена знања) | ||||
| Постизае основног знања и стицање одређених вјештина код студената неопходних за рад у индустрији прераде рибе, као и у научним, стручним, контролним, пројектним и педагошким установама. | ||||
| Садржај предмета | ||||
| Хемијски састав меса рибе, Пост-морталне промјене у месу рибе (ригор мортис, аутолитички процеси, кваренје под утицајем бактерија, физичке промјене), Технолошки поступци: хлађење, смрзавање, кување, конзервисање, маринирање, MAP. Технолошки поступци израде различитих производа од меса рибе, Обука и имплементација HACCP у индустрији прераде меса рибе. | ||||
| Методе извођења наставе | ||||
| Предавања, посјете прехрамбеној индустрији, семинарски рад, консултације. | ||||
| Литература | ||||
| ||||
| Облици провјере знања и оцјењивање | ||||
| Писмена провјера и завршни испит. | ||||
