B14805 - Tehnologija prerade ribe
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije prvog ciklusa | |||
| Studijski program | Biotehnološko prehrambeni | |||
| Naziv | Tehnologija prerade ribe | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| B14805 | obavezan | 8 | 2P + 1V | 4.0 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| - | ||||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Upoznavanje studenata sa posmortalnim promjenama u mesu ribe i njihovom uticaju na kvalitet i postupke prerade. Opis različitih tehnologija koje se primjenjuju u industriji prerde ribe. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Postizae osnovnog znanja i sticanje određenih vještina kod studenata neophodnih za rad u industriji prerade ribe, kao i u naučnim, stručnim, kontrolnim, projektnim i pedagoškim ustanovama. | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Hemijski sastav mesa ribe, Post-mortalne promjene u mesu ribe (rigor mortis, autolitički procesi, kvarenje pod uticajem bakterija, fizičke promjene), Tehnološki postupci: hlađenje, smrzavanje, kuvanje, konzervisanje, mariniranje, MAP. Tehnološki postupci izrade različitih proizvoda od mesa ribe, Obuka i implementacija HACCP u industriji prerade mesa ribe. | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Predavanja, posjete prehrambenoj industriji, seminarski rad, konsultacije. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Pismena provjera i završni ispit. | ||||
