Навигација

М11052 - Модификовање нутритивног квалитета производа од меса

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије другог циклуса
Студијски програмПрехрамбено инжењерство
НазивМодификовање нутритивног квалитета производа од меса
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
М11052обавезан13П + В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    -
    Циљеви изучавања предмета
    Стицање теоријских и практичних знања о могућносима за модификовање нутритивног састава производа од меса уважавајући препоруке Свјетске здравствене организације, како би се на тржишту повећала понуда производа од меса посебног нутритивног квалитета и/или функционалних својстава.
    Исходи учења (стечена знања)
    Послије реализације наставе и полагања испита студент треба бити оспособљен да самостално анализира и дефинише нутритивни састав и квалитет производа од мeса, да идентификује састојке чији садржај се може повећати, смањити или изоставити у току технолошког процеса производње, како би се квалитет производа од меса модификовао и прилагодио потребама одређених категорија потрошача.
    Садржај предмета
    Састав и нутритивна вриједност меса. Састав и нутритивна вриједност производа од меса. Значај меса и производа од меса у исхрани. Препоруке за унос меса и производа од меса у исхрани људи. Додатак састојака са функционалним дјеловањем у производе од меса. Здравствене предности функционалних производа од меса. Промјена састава масних киселина и садржаја холестерола у месу. Уградња биљних влакана у производе од меса. Додатак соје у производе од меса, производи од меса са модификованим садржајем протеина. Производи од меса са модификованим садржајем масти, додавање биљних уља. Производи од меса са модификованим садржајем соли. Додавање природних екстраката са антиоксидационим дјеловањем у производе од меса.
    Методе извођења наставе
    Предавања, консултације и семинарски рад.
    Литература
    1. 1. Gibson G.R. i Williams M.W. (2000) Functional foods. CRC Press, Woodhead Publishing Limited, Boca Raton, Boston, New York, Washington, DC.
    2. 2. Elisabeta Botez, Oana V. Nistor, Doina G. Andronoiu, Gabriel D. Mocanu and Ioana O. Ghinea (2017). Meat Product Reformulation: Nutritional Benefits and Effects on Human Health, DOI: 10.5772/intechopen.69118
    3. 3. Warris P. D., Meat Science, 2000, CABI Publishing, New York, USA
    Облици провере знања и оцењивање
    Семинарски рад у којем студент самостално обрађује одабрану тему, писмене провјере и завршни испит.