Navigacija

M11052 - Modifikovanje nutritivnog kvaliteta proizvoda od mesa

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Prehrambeno inženjerstvo
Naziv Modifikovanje nutritivnog kvaliteta proizvoda od mesa
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
M11052 obavezan 1 3P + V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    -
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Sticanje teorijskih i praktičnih znanja o mogućnosima za modifikovanje nutritivnog sastava proizvoda od mesa uvažavajući preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, kako bi se na tržištu povećala ponuda proizvoda od mesa posebnog nutritivnog kvaliteta i/ili funkcionalnih svojstava.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Poslije realizacije nastave i polaganja ispita student treba biti osposobljen da samostalno analizira i definiše nutritivni sastav i kvalitet proizvoda od mesa, da identifikuje sastojke čiji sadržaj se može povećati, smanjiti ili izostaviti u toku tehnološkog procesa proizvodnje, kako bi se kvalitet proizvoda od mesa modifikovao i prilagodio potrebama određenih kategorija potrošača.
    Sadržaj predmeta
    Sastav i nutritivna vrijednost mesa. Sastav i nutritivna vrijednost proizvoda od mesa. Značaj mesa i proizvoda od mesa u ishrani. Preporuke za unos mesa i proizvoda od mesa u ishrani ljudi. Dodatak sastojaka sa funkcionalnim djelovanjem u proizvode od mesa. Zdravstvene prednosti funkcionalnih proizvoda od mesa. Promjena sastava masnih kiselina i sadržaja holesterola u mesu. Ugradnja biljnih vlakana u proizvode od mesa. Dodatak soje u proizvode od mesa, proizvodi od mesa sa modifikovanim sadržajem proteina. Proizvodi od mesa sa modifikovanim sadržajem masti, dodavanje biljnih ulja. Proizvodi od mesa sa modifikovanim sadržajem soli. Dodavanje prirodnih ekstrakata sa antioksidacionim djelovanjem u proizvode od mesa.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja, konsultacije i seminarski rad.
    Literatura
    1. 1. Gibson G.R. i Williams M.W. (2000) Functional foods. CRC Press, Woodhead Publishing Limited, Boca Raton, Boston, New York, Washington, DC.
    2. 2. Elisabeta Botez, Oana V. Nistor, Doina G. Andronoiu, Gabriel D. Mocanu and Ioana O. Ghinea (2017). Meat Product Reformulation: Nutritional Benefits and Effects on Human Health, DOI: 10.5772/intechopen.69118
    3. 3. Warris P. D., Meat Science, 2000, CABI Publishing, New York, USA
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Seminarski rad u kojem student samostalno obrađuje odabranu temu, pismene provjere i završni ispit.