М11030 - Технологија производа од меса
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Тип студија | Академске студије другог циклуса | |||
| Студијски програм | Прехрамбено инжењерство | |||
| Назив | Технологија производа од меса | |||
| Акроним | Статус предмета | Семестар | Фонд часова | Број ЕСПБ | 
| М11030 | обавезан | 1 | 3П + В | 6.0 | 
| Наставници | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вјежбе) | ||||
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| - | ||||
| Циљеви изучавања предмета | ||||
| Упознавање студената са процесима, операцијама и опремом у преради меса. Стицање знања и вјештина за саврмену прераду меса и управљање квалитетом и безбједношћу производа од меса. | ||||
| Исходи учења (стечена знања) | ||||
| Стварање високообразованих стручњака за рад у индустрији меса, пројектним, стручним и педагошким установама и контроли квалитета производа од меса. | ||||
| Садржај предмета | ||||
| Подјела производа од меса. Својства основних група и подгрупа производа. Основни и додатни састојци, адитиви, зачини, хидроколоиди. Конзервисање меса и производа смрзавањем, оптимална брзина смрзавања, опрема за смрзавање. Саламурење меса, дифузија соли, процеси и опрема. Уситњавање, емулговање, мјешање и пуњење, поступци и опрема. Омотачи за кобасице. Топлотна обрада сировина и производа. Леталност примјењених поступака и утицај на производе. Производња и састав дима. Поступци и урeђаји. Сушење и ферментација, поступци и уређаји. Уређење објеката за прераду меса. Производња уситњеног и обликованог меса, кобасица, конзерви, димљених и сушених производа, сланина и масти. Критеријуми квалитета, технолошке операције, (GHP, GMP i CCP). Производња и прерада јаја и меса риба. | ||||
| Методе извођења наставе | ||||
| Интерактивна предавања, консултације у групама или појединачно, семинарски рад. | ||||
| Литература | ||||
  | ||||
| Облици провјере знања и оцјењивање | ||||
| Семинарски рад у којем студент самостално обрађује одабрану тему, писмене провјере и завршни испит. | ||||
