Навигација

М11029 - Технологија меса

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије другог циклуса
Студијски програмПрехрамбено инжењерство
НазивТехнологија меса
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
М11029обавезан13П + В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    -
    Циљеви изучавања предмета
    Упознавање студената са савременим трендовима у узгоју фармских животиња, иновације у процесима производње и прераде меса и побољшање квалитета и безбједности меса и производа од меса.
    Исходи учења (стечена знања)
    Постизање специфичних знања код студената неопходних за њихово оспособљавање за увођење у рад савремених достигнућа и иновација у индустрији меса
    Садржај предмета
    Аутоматизација и роботизација линија клања животиња. Неинвазивни онлајн метод за оцјену квалитет трупова/полутки и меса. Убрзано хлађење меса. Вакуумско убрзање процеса сољења и саламурења. Посмортални процеси и промјене у мишићима меса. Аутолиза угљених хидрата, протеина, масти и неорпотеинских материја. Нови додаци за производе од меса. Производи од меса са биоактивним компонентама. Функционална својства биоактивних пептида добијених из протеина меса. Примјена високих хидростатичких притисака у индустрији меса. Аутоматизација и роботизација прераде меса. Савремени поступци паковања меса и производа од меса и перспективе активног паковања. Врсте кварења свјежег меса и узрочници кварења. Споредни производи животињског поријекла.
    Методе извођења наставе
    Интерактивна предавања, консултације и семинарски рад.
    Литература
    1. 1. Nollet L.M.L., Toldra F., 2006, Advanced Technologies for Meat Processing, Taylor&Francis Group, LLC, New York, USА
    2. 2. Реде Р., Петровић Љиљана, 1997, Технологија меса и наука о месу, Технолошки факултет Нови Сад
    3. 3. Warris P. D., Meat Science, 2000, CABI Publishing, New York, USА
    Облици провере знања и оцењивање
    Семинарски рад у којем студент самостално обрађује одабрану тему, писмене провјере и завршни испит.