М11029 - Технологија меса
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Тип студија | Академске студије другог циклуса | |||
| Студијски програм | Прехрамбено инжењерство | |||
| Назив | Технологија меса | |||
| Акроним | Статус предмета | Семестар | Фонд часова | Број ЕСПБ | 
| М11029 | обавезан | 1 | 3П + В | 6.0 | 
| Наставници | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вјежбе) | ||||
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| - | ||||
| Циљеви изучавања предмета | ||||
| Упознавање студената са савременим трендовима у узгоју фармских животиња, иновације у процесима производње и прераде меса и побољшање квалитета и безбједности меса и производа од меса. | ||||
| Исходи учења (стечена знања) | ||||
| Постизање специфичних знања код студената неопходних за њихово оспособљавање за увођење у рад савремених достигнућа и иновација у индустрији меса | ||||
| Садржај предмета | ||||
| Аутоматизација и роботизација линија клања животиња. Неинвазивни онлајн метод за оцјену квалитет трупова/полутки и меса. Убрзано хлађење меса. Вакуумско убрзање процеса сољења и саламурења. Посмортални процеси и промјене у мишићима меса. Аутолиза угљених хидрата, протеина, масти и неорпотеинских материја. Нови додаци за производе од меса. Производи од меса са биоактивним компонентама. Функционална својства биоактивних пептида добијених из протеина меса. Примјена високих хидростатичких притисака у индустрији меса. Аутоматизација и роботизација прераде меса. Савремени поступци паковања меса и производа од меса и перспективе активног паковања. Врсте кварења свјежег меса и узрочници кварења. Споредни производи животињског поријекла. | ||||
| Методе извођења наставе | ||||
| Интерактивна предавања, консултације и семинарски рад. | ||||
| Литература | ||||
  | ||||
| Облици провјере знања и оцјењивање | ||||
| Семинарски рад у којем студент самостално обрађује одабрану тему, писмене провјере и завршни испит. | ||||
