M11029 - Tehnologija mesa
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije drugog ciklusa | |||
| Studijski program | Prehrambeno inženjerstvo | |||
| Naziv | Tehnologija mesa | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| M11029 | obavezan | 1 | 3P + V | 6.0 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| - | ||||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Upoznavanje studenata sa savremenim trendovima u uzgoju farmskih životinja, inovacije u procesima proizvodnje i prerade mesa i poboljšanje kvaliteta i bezbjednosti mesa i proizvoda od mesa. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Postizanje specifičnih znanja kod studenata neophodnih za njihovo osposobljavanje za uvođenje u rad savremenih dostignuća i inovacija u industriji mesa | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Automatizacija i robotizacija linija klanja životinja. Neinvazivni onlajn metod za ocjenu kvalitet trupova/polutki i mesa. Ubrzano hlađenje mesa. Vakuumsko ubrzanje procesa soljenja i salamurenja. Posmortalni procesi i promjene u mišićima mesa. Autoliza ugljenih hidrata, proteina, masti i neorpoteinskih materija. Novi dodaci za proizvode od mesa. Proizvodi od mesa sa bioaktivnim komponentama. Funkcionalna svojstva bioaktivnih peptida dobijenih iz proteina mesa. Primjena visokih hidrostatičkih pritisaka u industriji mesa. Automatizacija i robotizacija prerade mesa. Savremeni postupci pakovanja mesa i proizvoda od mesa i perspektive aktivnog pakovanja. Vrste kvarenja svježeg mesa i uzročnici kvarenja. Sporedni proizvodi životinjskog porijekla. | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Interaktivna predavanja, konsultacije i seminarski rad. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Seminarski rad u kojem student samostalno obrađuje odabranu temu, pismene provjere i završni ispit. | ||||
