Навигација

СР20-33 - Заступање у социјалном раду

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмСоцијални рад
НазивЗаступање у социјалном раду
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
СР20-33изборни52П + 2В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Уписана трећа година студија
Циљеви изучавања предмета
Заступање интереса корисника је етичка обавеза социјалних радника. Одвија се на нивоу појединца, друштвених група и заједница. Одбацивање принципа вредоносне неутралности, социјални радника постаје активан и одговарни актер у процесу произвођења жењених промјена. Заступање је увијек усмјерено према доносиоцима одлука. Зато успјешност процеса заступања зависи од анализе политичког окружења и односа моћи, успостављања реалних и остваривих циљева, развијање комуникационих вјештина, идентигфикације доносиоца одлука, одабира најподеснијјих стратегија и критика. Крајњи циљ заступања састји се у оснаживању појединаца, друштвених група и заједница, како би били у стању да аутентично и успјешно заступају властите интересе. Стога су циљеви курса везани за стицање теоријских и практичних знања и вјештина за заступање интереса корисника услуга социјалног рада.
Исходи учења (стечена знања)
Од студената се очекује: (1) да разумију смисао и садржај заступања у социјланом раду; (2) да праве разлику између различитих типова заступања; (3) да овладају основним комуникацијским вјештинама у процесу заступања; (4) да искажу практичне способности у индентификацији циљева, одабиру најподеснијих стратегија и тактика у односу на циљну групу чији се интереси заступају и (5) да су у стању да примјене своја знања и разумијевања на на начин који указује на професионални приступ послу.
Садржај предмета
• Појам и карактеристике застуупања у социјалном раду; • Типови заступања: заступање случаја, заступање групе/социјално заступање, унутрашње административно заступање, грађанско/независно заступање; законодавно заступање; • Теоријске основе заступања: теорије социјалног рада и утицај теоријских приступа у социјалном раду на идеје и праксу заступања; • Однос заступања и социјалног рада; • Професионалне и етичке дилеме у заступању; • Особине доброг заступника; • Процес заступања; • Стратегије и тактике заступања;
Методе извођења наставе
- Настава ће се изводитии кроз панел предавања и дискусионе групе, ако и читањем задатих материјала и писањем колоквија и радова из предиспитних обавеза. - Студенте је у обавези да редовно похађа наставу и полаже предиспитне обавезе у току семестра. - Да би стекао услов за овјеру уредног похађања предмета, студент(ица/киња) може укупно изостати највише три недјеље, односно 20% наставе из предмета. За студенте који касне на час више од десет минута или који час напусте десет и више минута раније сматраће се да нису присуствовали том часу. - Мобилни телефони увијек морају бити искључени у току извођења наставе на предмету.
Литература
  1. Бркић М. (2010). Заступање у социјалном раду. Београд: Факултет политичких наука. Чигоја.
  2. Payne M. (2001). Савремена теорија социјалног рада. Бања Лука: Филозофкси факултет, 201-218
  3. Јовановић В. (2006). Независно заступање и бесплатна правна помоћ. Часопис Актуелности. бр.6, 29-36
  4. Grbić, O., Panić, G. & Brkić, M. (2011). Advocacy - a form of social work activity on meitigating marginalization and social exclusion. Proceedings. International Scientific Conference „Social Work and Fight against Poverty and Social Exclusion – Professional Dedication to the Protection and Promotion of Human Rights.“ , 475-488.
Облици провере знања и оцењивање