Навигација

С20-18 - Социологија спорта

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмПримијењена социологија
НазивСоциологија спорта
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
С20-18изборни32П + 2В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Нема условаНема услова
Циљеви изучавања предмета
Основни циљ изучавања предмета јесте изучити општи друштвени амбијент са свим специфичностима, стања, функције и организације спорта у друштву, утицај спорта на друштво и обрнуто, утицај друштва на спорт. Даљњи циљ изучавања предмета јесте васпитање, образовање и оспособљавање студената за свјесно, активно и успјешно ангажовање у спорту и продубљивање знања о важности спорта у друштву. Критичком анализом праксе у спорту остварује се виши ниво научног објашњења, уопштавања и откривања законитости. Осим образовања и истраживања, као основне мисије, студенте је неопходно усмјеравати на сарадњу са заједницом, да служе заједници, али и да се ангажују у заједници по тематици спорта. Без теоријског уопштавања проблематике спорта било би тешко усмјеравати праксу.
Исходи учења (стечена знања)
Стечена знања из одслушаног предмета ће помоћи студентима у ширењу сазнања из области спорта, те бољем упознавању суштине, стања, садржаја и организације спорта у друштву.
Садржај предмета
1. НАУКА И СПОРТ 2. СПОРТ И ДРУШТВО 3. ФУНКЦИЈЕ СПОРТА (Спорт и друштвено окружење; Друштвене функције спорта); 4. ОДНОСИ ИЗМЕЂУ ДРУШТВА И СПОРТА 5. СПОРТ КАО ЕКОНОМСКА ПОЈАВА 6. СПОРТ КАО КУЛТУРНА ПОЈАВА; 7. СПОРТ КАО СОЦИЈАЛНА ПОЈАВА 8. СОЦИЈАЛНА СТРАТИФИКАЦИЈА И СПОРТ 9. НОСИОЦИ У СПОРТУ 10. СПОРТ И ОБРАЗОВАЊЕ 11. НЕГАТИВНЕ ПОЈАВЕ У СПОРТУ 12. НАСИЉЕ У СПОРТУ 13. НАЦИОНАЛИЗАМ У СПОРТУ; 14. КАКО ПРЕВАЗИЋИ НАСИЉЕ У СПОРТУ 15. ДОПИНГ И ДРОГА У СПОРТУ
Методе извођења наставе
Предавања, вјежбе, семинари, разговор-дијалог, дискусија, консултације
Литература
  1. 1. Вејновић, Д. (2006). Социологија спорта. Универзитет у Бањој Луци – Факултет физичког васпитања и спорта.
  2. 2. Ковачевић, Б. (2000). Социологија спорта. Бања Лука: Центар за спорт.
  3. 3. Коковић, Д. (2010). Друштво, насиље и спорт. Нови Сад: Медитеран Паблишинг.
  4. 4. Павловић, П. и Вејновић, Д. (2014). Теорија и социологија спорта. Бања Лука: Европски дефендологија центар и Удружење наставника и сарадника Универзитета у Бањој Луци.
  5. 5. Вејновић, Д. (2014). Насиље и спорт – узроци, посљедице и стратегије превазилажења. Бања Лука: Европски дефендологија центар.
Облици провере знања и оцењивање
Активност у настави, семинарски радови, колоквиј 1 и 2 и завршни испит (усмени)
Посебна назнака
Студенти у току семестра традиционално посјећују спортске савезе, спортске клубове, спортске новинаре и слично.