Navigacija

S20-18 - Sociologija sporta

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Primijenjena sociologija
Naziv Sociologija sporta
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
S20-18 izborni 3 2P + 2V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema uslova Nema uslova
Ciljevi izučavanja predmeta
Osnovni cilj izučavanja predmeta jeste izučiti opšti društveni ambijent sa svim specifičnostima, stanja, funkcije i organizacije sporta u društvu, uticaj sporta na društvo i obrnuto, uticaj društva na sport. Daljnji cilj izučavanja predmeta jeste vaspitanje, obrazovanje i osposobljavanje studenata za svjesno, aktivno i uspješno angažovanje u sportu i produbljivanje znanja o važnosti sporta u društvu. Kritičkom analizom prakse u sportu ostvaruje se viši nivo naučnog objašnjenja, uopštavanja i otkrivanja zakonitosti. Osim obrazovanja i istraživanja, kao osnovne misije, studente je neophodno usmjeravati na saradnju sa zajednicom, da služe zajednici, ali i da se angažuju u zajednici po tematici sporta. Bez teorijskog uopštavanja problematike sporta bilo bi teško usmjeravati praksu.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Stečena znanja iz odslušanog predmeta će pomoći studentima u širenju saznanja iz oblasti sporta, te boljem upoznavanju suštine, stanja, sadržaja i organizacije sporta u društvu.
Sadržaj predmeta
1. NAUKA I SPORT 2. SPORT I DRUŠTVO 3. FUNKCIJE SPORTA (Sport i društveno okruženje; Društvene funkcije sporta); 4. ODNOSI IZMEĐU DRUŠTVA I SPORTA 5. SPORT KAO EKONOMSKA POJAVA 6. SPORT KAO KULTURNA POJAVA; 7. SPORT KAO SOCIJALNA POJAVA 8. SOCIJALNA STRATIFIKACIJA I SPORT 9. NOSIOCI U SPORTU 10. SPORT I OBRAZOVANJE 11. NEGATIVNE POJAVE U SPORTU 12. NASILJE U SPORTU 13. NACIONALIZAM U SPORTU; 14. KAKO PREVAZIĆI NASILJE U SPORTU 15. DOPING I DROGA U SPORTU
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, seminari, razgovor-dijalog, diskusija, konsultacije
Literatura
  1. 1. Vejnović, D. (2006). Sociologija sporta. Univerzitet u Banjoj Luci – Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta.
  2. 2. Kovačević, B. (2000). Sociologija sporta. Banja Luka: Centar za sport.
  3. 3. Koković, D. (2010). Društvo, nasilje i sport. Novi Sad: Mediteran Pablišing.
  4. 4. Pavlović, P. i Vejnović, D. (2014). Teorija i sociologija sporta. Banja Luka: Evropski defendologija centar i Udruženje nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjoj Luci.
  5. 5. Vejnović, D. (2014). Nasilje i sport – uzroci, posljedice i strategije prevazilaženja. Banja Luka: Evropski defendologija centar.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Aktivnost u nastavi, seminarski radovi, kolokvij 1 i 2 i završni ispit (usmeni)
Posebna naznaka
Studenti u toku semestra tradicionalno posjećuju sportske saveze, sportske klubove, sportske novinare i slično.