Навигација

Н20-83 - Писање за веб

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмНовинарство и комуникологија
НазивПисање за веб
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
Н20-83обавезан82П + 3В7.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Према Правилима студирања првог циклуса студија на Универзитету у Бањој Луци.Одслушана настава и вежбе.
Циљеви изучавања предмета
Предавати садржај о основама онлајн медијског садржаја и специфичног начина писања за ову врсту новинарства. Садржај предмета усмерен је на изучавање природе веба, веб дизајна и интернет медијске публике. Студентима ће се презентовати хронологија и утицај интернет технологије на структуру медијског текста, на опремање садржаја мултимедијима и интерактивним програмима, на значај линкова и визуелне комуникације у онлајн медијима као и на израду допунских и додадних садржаја у више различитих жанрова онлајн новинарства.
Исходи учења (стечена знања)
Студенти ће разумети природу онлајн медија и новинарства. Они ће моћи да приреде садржај за онлајн новинарство, као и да самостално израде основне додатне и допунске садржаје за онлајн причу користећи потенцијале линкова, инфографика, илустрација, фотографија. Поред тога, студенти ће моћи да препознају значај дугих текстова на интернету (репортаже, новеле, есеји) и употребу алата за приређивање онлајн приче.
Садржај предмета
Технолошки развој новинарства и медија; Развој онлајн новинарства; Периодизације онлајн медија и њихове карактеристике; Публика онлајн вести; Стварање и структурисање садржаја онлајн вести и других жанрова; Вештине претраживања на вебу; Стилови писања у онлајн новинарству; Значај и употреба линка; Језик у онлајн новинарству; Приче у развоју, додатне и допунске приче; Уређивање у онлајн новинарству; Мултимедији и вест; Веб дизајн и изглед вести; Онлајн регулатива и правне недоумице; Нове појаве у новинарству на вебу.
Методе извођења наставе
Настава на предмету се изводи у форми предавања по принципу ex cathedra. Поред тога, интерактивнст је континуирани циљ и метод деловања предавача. Сва предавања се презентују мултимедијално, уз помоћ компјутерских презентација, филмова, трјелера, аудио и видео записа и слично. У наставном процесу 10% укупног времена предавача може бити уступљено студентима за самостално излагање теме.
Литература
  1. Тапавички Дуроњић, Т. (2017). "Дигитални информациони системи". Бања Лука: ФПН/ Ričard Кrejg (2010). "Onlajn novinarstvo". Clio: Beograd/ Ашманов, И./ Касперска, Н. (2023). "Дигитална хигијена" Ризница: Београд/ Рељић, С. (2018). "Буквар медијске писмености". Академска књига: Београд. Дојчиновић, Д./Милашин, Г. (2018). "Мултимедијална стилистика" Матица Српска- Друштво чланова матице српске у РС/ Институт за славистику Универзитета "Карл Франц" у Грацу, Комисија за стилистику Међународног с.к.
  2. Džaret Kobek (2'17). "Ja mrzim internet". Beograd: BOOKА; Džej Konrad Levinson/ Rik Frišman/ Džil Lublin, (2021). "Digitalna gerila". Beograd: MIBA BOOKS.Тоdorović, A. (2017). "Diskurs novih tehnologija" Clio: Beograd.
  3. Dragan Štavljanin (2014). "Balkanizacija interneta i smrt novinara", Beograd: Čigoja štampa. Tatjana T. Duronjić (2008). "Kompjuterska kultura i moderni mediji". Banja Luka: Filozofski fakultet.
Облици провере знања и оцењивање
Провера знања студената ће се вршити преко колоквијума, самосталних радова и завршног испита.
Посебна назнака
Н20-83