Навигација

МСП-2 - Социјална политика и савремене друштвене промјене

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије другог циклуса
Студијски програмСоцијални рад
НазивСоцијална политика и савремене друштвене промјене
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
МСП-2обавезан13П + 2В7.0
Наставници
Наставник (предавач)
    Наставник/сарадник (вежбе)
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предмета
      Упознавање актуелних друштвених промјена и како оне утичу на социјалну политику.
      Исходи учења (стечена знања)
      - Размјети теоријске перспективе и моделе у социјалној политици; - Разумјети и објаснити савремене друштвене промјене у свијету и код нас и њихов утицај на социјалну политику; - Разумјети и објаснити трендове социјалних реформи и промјене у дјеловању социјалне државе у свијету и код нас; - Расправљати и критички промишљати о кључним питањима социјалне политике у савременим условима; - Самостално истраживати и анализирати утицај друштвених промјена на социјалну политику.
      Садржај предмета
      1. Савремене теорије социјалне политике; 2. Савремене промјене основних концепата социјалне политике (аутономија, избор, морални хазард, комодификација и декомодификација, одрживи развој, колективна акција, социјалне услуге, социјална помоћ, оснаживање, супсидијарност, заједница 3. Модели социјалне политике; 4. Комбинована социјална политика и улога међународних организација; 5. Демографска кретања, старење становништва и утицај на социјалну политику; 6. Промјене у породици и утицај на социјалну политику; 7. Нова структура рада, незапосленост и повезаност тржишта рада и социјалне заштите; 8. Сиромаштво и социјална искљученост; 9. Глобализација, европеизација и социјална политика; 10. Кризе система социјалне сигурности; 11. Транзиција и промјене у социјалној политици транзиционих земаља; 12. Фактори и оквири савремених социјалних реформи; 13. Нови социјални ризици као изазов реформама социјалне политике; 14. Проблеми изградње социјалне политике у РС и БиХ; 15. Перспективе развоја Босне и Херцеговине као социјалне државе.
      Методе извођења наставе
      ПП презентације предметног наставника и сарадника, самосталне презентације студената на задане и/ли одабране теме, групне дискусије и презентовање групних задатака.
      Литература
      1. 1. Вуковић, Д. Арандаренко, М. (2011). Социјалне реформе – садржај и резултати, Београд: Факултет политичких наука Универзитета у Београду.
      2. 2. Вуковић, Д. Арандаренко, М. (2009), Социјална политика и криза, Београд: Факултет политичких наука Универзитета у Београду.
      3. 3. Вуковић, Д. Чекаревац, А. (2007), Социјална политика и социјалне реформе, Београд: Факултет политичких наука Универзитета у Београду.
      4. 4. Зборник радова, Социјална држава у 21. стољећу – привид или стварност, Загреб: Правни факултет Свеучилишта у Загребу.
      Облици провере знања и оцењивање
      Студенти су обавезни да присуствују настави и вјежбама и њихово присуство вреднује се према Правилима студирања на I и II циклусу Универзитета у Бањој Луци са 10 бодова. Студенти су у обавези да раде на упознавању теорије, њене примјене у пракси и критичко процјене вриједност теорије и праксе и то се вреднује као активност у настави. Од студената се тражи да самостално писмено обраде тему из предметне материје и да је усмено изложе. Писани есеј је заснован на анализи литературе, критичком вредновању извора, повезивању са предавањима и закључивању на основу изложеног. Вредновање урађеног се врши кроз колоквијум који носи максимално 20 бодова. Други колоквијум се обавља кроз самостали приказ књиге, научног или стручног чланка.На другом колоквијуму може се обезбиједити до 20 бодова. Завршни испит је усмени и захтјева од студента теоријску и практичну елаборацију одобраних питања. Завршни испит носи највише 50 бодова.