Navigation

MSP-2 - Socijalna politika i savremene društvene promjene (MSP-2)

Course specification
Type of study Master academic studies
Study programme
Course title Socijalna politika i savremene društvene promjene (MSP-2)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
MSP-2 mandatory 1 3L + 2E 7.0
Lecturers
Lecturer
    Lecturer/Associate (practicals)
      Prerequisite Form of prerequisites
      Learning objectives
      Upoznavanje aktuelnih društvenih promjena i kako one utiču na socijalnu politiku.
      Learning outcomes
      - Razmjeti teorijske perspektive i modele u socijalnoj politici; - Razumjeti i objasniti savremene društvene promjene u svijetu i kod nas i njihov uticaj na socijalnu politiku; - Razumjeti i objasniti trendove socijalnih reformi i promjene u djelovanju socijalne države u svijetu i kod nas; - Raspravljati i kritički promišljati o ključnim pitanjima socijalne politike u savremenim uslovima; - Samostalno istraživati i analizirati uticaj društvenih promjena na socijalnu politiku.
      Content
      1. Savremene teorije socijalne politike; 2. Savremene promjene osnovnih koncepata socijalne politike (autonomija, izbor, moralni hazard, komodifikacija i dekomodifikacija, održivi razvoj, kolektivna akcija, socijalne usluge, socijalna pomoć, osnaživanje, supsidijarnost, zajednica 3. Modeli socijalne politike; 4. Kombinovana socijalna politika i uloga međunarodnih organizacija; 5. Demografska kretanja, starenje stanovništva i uticaj na socijalnu politiku; 6. Promjene u porodici i uticaj na socijalnu politiku; 7. Nova struktura rada, nezaposlenost i povezanost tržišta rada i socijalne zaštite; 8. Siromaštvo i socijalna isključenost; 9. Globalizacija, evropeizacija i socijalna politika; 10. Krize sistema socijalne sigurnosti; 11. Tranzicija i promjene u socijalnoj politici tranzicionih zemalja; 12. Faktori i okviri savremenih socijalnih reformi; 13. Novi socijalni rizici kao izazov reformama socijalne politike; 14. Problemi izgradnje socijalne politike u RS i BiH; 15. Perspektive razvoja Bosne i Hercegovine kao socijalne države.
      Teaching Methods
      PP prezentacije predmetnog nastavnika i saradnika, samostalne prezentacije studenata na zadane i/li odabrane teme, grupne diskusije i prezentovanje grupnih zadataka.
      Literature
      1. 1. Vuković, D. Arandarenko, M. (2011). Socijalne reforme – sadržaj i rezultati, Beograd: Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu. (Original title)
      2. 2. Vuković, D. Arandarenko, M. (2009), Socijalna politika i kriza, Beograd: Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu. (Original title)
      3. 3. Vuković, D. Čekarevac, A. (2007), Socijalna politika i socijalne reforme, Beograd: Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu. (Original title)
      4. 4. Zbornik radova, Socijalna država u 21. stoljeću – privid ili stvarnost, Zagreb: Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. (Original title)
      Evaluation and grading
      Studenti su obavezni da prisustvuju nastavi i vježbama i njihovo prisustvo vrednuje se prema Pravilima studiranja na I i II ciklusu Univerziteta u Banjoj Luci sa 10 bodova. Studenti su u obavezi da rade na upoznavanju teorije, njene primjene u praksi i kritičko procjene vrijednost teorije i prakse i to se vrednuje kao aktivnost u nastavi. Od studenata se traži da samostalno pismeno obrade temu iz predmetne materije i da je usmeno izlože. Pisani esej je zasnovan na analizi literature, kritičkom vrednovanju izvora, povezivanju sa predavanjima i zaključivanju na osnovu izloženog. Vrednovanje urađenog se vrši kroz kolokvijum koji nosi maksimalno 20 bodova. Drugi kolokvijum se obavlja kroz samostali prikaz knjige, naučnog ili stručnog članka.Na drugom kolokvijumu može se obezbijediti do 20 bodova. Završni ispit je usmeni i zahtjeva od studenta teorijsku i praktičnu elaboraciju odobranih pitanja. Završni ispit nosi najviše 50 bodova.