Навигација

ОА19АЦ - Аналитички цртеж

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмАрхитектура
НазивАналитички цртеж
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ОА19АЦобавезан20П + 2В3.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Циљеви изучавања предмета
Савладавање студиозног посматрања и извођења представе кроз облик, пропорцију и перспективу призора путем његованог ликовног рукописа и тежње да се достигне висок креативни и естетски домет. Методе поимања обликовања, простора и принципе графичког представљања просторних појава.
Исходи учења (стечена знања)
Комбинација аналитичког и савременог слободног цртачког мишљења студената. Развој свијести о снази визуелне перцепције. Кроз вјежбе виузелне перцепције развија се способност имагинације и вјештина лаког и сврсисходног комуницирања.
Садржај предмета
Цртеж као специфичан и интегралан језик истраживања. Проучавање линије као основног средства у грађењу цртежа и формирању композиције; линија и покрет, линија и форма, линија и јединство цртежа. Извор освјетљења, промјене линије условљене различитим освјетљењем. Контраст свијетло-тамно, инверзија. Мотив ведуте, поглед на град, односно дио града, улицу, трг или пејзаж, у којем преовладавају елементи архитектуре са људском фигурацијом. Перспектива, остваривање представе просторности. Цртеж у функцији ликовних елемената који продубљују ликовну проблематику.
Методе извођења наставе
Интегрална, интерактивна, теренска настава
Литература
  1. - Arnheim,R: умјетност и визуелно запажање, Универзитет уметности у Београду, 1981. - Dodson, B: Keys to Drawing, NorthLightBooks, 1990. - Каталошка литература
Облици провере знања и оцењивање
графички елаборат