Navigacija

OA19AC - Analitički crtež

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektura
Naziv Analitički crtež
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OA19AC obavezan 2 0P + 2V 3.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Savladavanje studioznog posmatranja i izvođenja predstave kroz oblik, proporciju i perspektivu prizora putem njegovanog likovnog rukopisa i težnje da se dostigne visok kreativni i estetski domet. Metode poimanja oblikovanja, prostora i principe grafičkog predstavljanja prostornih pojava.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Kombinacija analitičkog i savremenog slobodnog crtačkog mišljenja studenata. Razvoj svijesti o snazi vizuelne percepcije. Kroz vježbe viuzelne percepcije razvija se sposobnost imaginacije i vještina lakog i svrsishodnog komuniciranja.
Sadržaj predmeta
Crtež kao specifičan i integralan jezik istraživanja. Proučavanje linije kao osnovnog sredstva u građenju crteža i formiranju kompozicije; linija i pokret, linija i forma, linija i jedinstvo crteža. Izvor osvjetljenja, promjene linije uslovljene različitim osvjetljenjem. Kontrast svijetlo-tamno, inverzija. Motiv vedute, pogled na grad, odnosno dio grada, ulicu, trg ili pejzaž, u kojem preovladavaju elementi arhitekture sa ljudskom figuracijom. Perspektiva, ostvarivanje predstave prostornosti. Crtež u funkciji likovnih elemenata koji produbljuju likovnu problematiku.
Metode izvođenja nastave
Integralna, interaktivna, terenska nastava
Literatura
  1. - Arnheim,R: umjetnost i vizuelno zapažanje, Univerzitet umetnosti u Beogradu, 1981. - Dodson, B: Keys to Drawing, NorthLightBooks, 1990. - Kataloška literatura
Oblici provere znanja i ocenjivanje
grafički elaborat